Neįprasta pramoga: kviečia į Šikšnosparnių vakarą

  • Teksto dydis:

Rytoj, gegužės 9 d., 19 val. Jurbarko miškų urėdija ir Lietuvos gamtos fondas Viešvilės žuvitakio slėnyje (Jurbarko r.) rengia Šikšnosparnių vakarą. Jo dalyviai prieš saulėlydį kartu su šikšnosparnių tyrinėtoju Remigijumi Karpuška leisis į slėpiningą šių nakties skrajūnų pasaulį.

Pasak vienos iš renginio iniciatorių, Kalvelių girininkės Irenos Petrošienės, Viešvilės parke bus statomi voro gijų plonumo tinklai. Jeigu pasiseks ir tinklo nepastebės koks mažiau patyręs šikšnosparnis, vakaro dalyviai turės progą iš arti pamatyti šį gyvūną.

Kliūtis kelyje šikšnosparniai pastebi skleisdami žmogaus ausiai negirdimą ultragarsą. Pasitelkęs ultragarso detektorių, R. Karpuška parodys, kokius garsus skleisdami bendrauja šikšnosparniai. Šikšnosparniai – itin vikrūs medžiotojai, tačiau kai kurie drugiai sugeba išsisukti ir nuo jų.

Lietuvoje gyvena 15 rūšių šikšnosparnių, net 11 iš jų įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Per naktį alkanas šikšnosparnis sudoroja 4–5 tūkstančius kraujasiurbių vabzdžių, tad žmonės šiems gyvūnams turi būti dėkingi už ramesnius vasaros vakarus. Vertėtų pasirūpinti, kad keičiant stogą ar renovuojant namą šikšnosparniai neliktų benamiai ir rastų vietas dienos miegui. Būtent šikšnosparniams dienoti keliami iš pirmo žvilgsnio keistoki – be įėjimo landos šoninėje sienelėje, bet su siaura landa dugne – inkilai. Jeigu tokiame inkile prisiglaudžia patelių kolonija, į vakaro dangų iš jo išskrendant galima suskaičiuoti net 300–400 šikšnosparnių.


Šiame straipsnyje: šikšnosparniaiGyvūnaipramoga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių