Negalima valgyti didkepsnio, nes tai kenkia klimatui

62–ejų metų chemijos mokslų daktaras, Vokietijos gamtosaugininkas, politikas bei alternatyvios energetikos šalininkas Fritzas Vahrenholtas įsitikinęs, kad Jungtinių Tautų klimato kaitos prognozės yra laužtos iš piršto. Savo naujojoje knygoje “Die Kalte Sonne” (“Šalta saulė”) jis tikina, kad “klimato katastrofos nėra”. 

Teiginiai niekuo nepagrįsti

Pasak F.Vahrenholto, teiginiai, kad anglies dvideginio (CO2) ir kitų esą šiltnamio efektą sukeliančių teršalų išmetimas į aplinką sukelia klimato atšilimą, yra niekuo nepagrįsti.

“Planetoje netapo šilčiau per pastaruosius 14 metų, nors anglies dvideginio išmetimas didėja. O klimatologai neturi atsakymo, kodėl taip yra”, - vokiečių žurnalui “Der Spiegel” teigė ekspertas. Jo teigimu, būtina, kad knygoje išdėstyti faktai būtų įtraukti į mokslinę diskusiją, o dabar ginčuose apie klimato kaitą vyrauja daugiau politika.

“Iki šiol daug politikų nežino, kad nauji tyrimai rimtai kvestionuoja anglies dvideginio svarbą. CO2 vienas niekada nesukels klimato atšilimo daugiau nei 2 laipsniais pagal Celsijų. (...) Aš sakau, kad pasaulinis atšilimas šio šimtmečio gale bus mažesnis nei dviem laipsniais”, - tvirtina F.Vahrenholtas.

Visi pamiršo Saulę

Anot eksperto, kalbant apie klimato atšilimą reikia nepamiršti Saulės: “Per pastaruosius 7 tūkst. metų mes fiksuojama įvairius klimato ciklus ir tai vyko dar toli iki kol žmonės pradėjo aplinką teršti su CO2. Atšilimo fazė fiksuojama kas kiekvieną tūkstantmetį, t.y. senovės Romos laikais, viduramžiais ir dabar. Visi šie atšilimo procesai susiję su padidėjusiu saulės aktyvumu. Be to, egzistuoja 210 metų ir 87 metų natūralūs Saulės ciklai. Viso to ignoravimas yra labai rimta klaida.” Jis priduria, kad klimato atšilimą skatina ne tik Saulė, bet ir vandenyno srovių svyravimai. O nuo 2005 m. Saulės aktyvumas mažėja ir ateinančius kelis dešimtmečius tai tęsis, todėl klimato atšilimas sustos. 

“Saulės poveikio klimatui reikšmė yra nuvertinama, o CO2 – pervertinama. Todėl visos klimato prognozės yra paremtos neteisingais faktais”, - įsitikinęs F.Vahrenholtas.

Jis savo knygoje spėja, kad iki 2035 m. klimatas atšals 0,2-0,3 laipsniais pagal Celsijų. 

Bijo aplinkosaugos diktatūros

Vis dėlto F.Vahrenholtas neskatina atsisakyti planų sumažinti anglies dvideginio išmetimo į aplinką.

“Aš tik sakau, kad klimato kaita yra valdoma, nes Saulės atšalimas ir vandenyno srovių pokyčiai duoda mums laiko pasiruošti”, - aiškina ekspertas. Be to, iškastinio kuro ištekliai, kurio naudojimas didina CO2 išmetimą, yra riboti ir juos reikia pirkti iš nedemokratinių valstybių.

Kartu jis nebando nuneigti alternatyvių, atsinaujinančių energijos šaltinių būtinybės, tačiau priduria, kad reikia atsižvelgti ir į jų konkurencingumą.

“Manau, kad viskas turi vykti blaiviai: vėjo energetika ir biomasė tinka Vokietijai, bet saulės baterijos, prašyčiau! Jos geriau Afrikai ir Pietų Europai. Kvaila 50 proc. visų pasaulyje saulės baterijų pastatyti “saulėtoje šalyje Vokietijoje” ir tam išleisti 8 mlrd. eurų (apie 27,6 mlrd. litų) per metus, nes bijoma tariamos klimato katastrofos!”, - “Der Spiegel” teigė F.Vahrenholtas. 

Labiausiai skandalingos knygos autorių baugina tai, kad dabar pasaulis eina aplinkosaugos diktatūros link.

“Neseniai buvau restorane ir nuo gretimo staliuko išgirdau, kaip moteris savo vaikams aiškino, kad negalima valgyti argentinietiško steiko, nes tai kenkia klimatui. Tuomet savęs paklausiau: kaip mes iki to priėjome?”, - prisiminė jis.

Pasak klimatologų, F.Vahrenholtas perteikia klimato kaitos skeptikų argumentus.

“Knygoje išdėstytos hipotezės žinomos jau seniai”, - teigė klimatologas Jochemas Marotzke iš Maxo Plancko meterologijos instituto Hamburge. Tačiau jis pridūrė, kad F.Vahrenholto pastabos verčia susimąstyti ir pažvelgti kritiškai į atrodytų nenuginčijamas tiesas.


Šiame straipsnyje: didkepsnisekologijamaistasgamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

gfsd

gfsd portretas
Ką ten valgyti didkepsnio... Gyventi negalima, nes tai kenkia klimatui. Todėl ir propaguojamos auksinio milijardo idėjos - žmonijos perteklių reikia likviduoti, kad likęs auksinis milijardas galėtų vartoti dar daugiau. P.S. Lietuva į auksinį milijardą nepatenka.

tomas

tomas portretas
Isprotejes pasaulis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių