Naujai vabalų rūšiai iš Baltijos gintaro – Lietuvos vardas

  • Teksto dydis:

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus vyriausiasis entomologas Vytautas Tamutis, talkinant kolegoms iš Daugpilio ir Kaliningrado universitetų, Baltijos gintare aptiktą ir aprašytą naują afodijų genties vabalų rūšį mūsų valstybės atkūrimo šimtmečio proga pavadino Lietuvos vardu – Airapus lituanicus.

Kaip rašoma Aplinkos ministerijos pranešime, šiai grupei priklausantys vabalai itin retai aptinkami Baltijos gintaro inkliuzuose. Iki šiol mokslui buvo žinomos tik dvi juose aptiktos afodijų rūšys. Naujajai rūšiai priskirti vabalai aptikti dviejuose gintaro gabalėliuose, o viename iš jų įsiamžinę net devyni šiai rūšiai priklausantys individai. Toks itin retas radinys leido ne tik labai išsamiai aprašyti kone visus rūšiai būdingus kūno sandaros bruožus, bet ir padaryti kai kurias prielaidas apie jų gyvenimo ypatybes tolimoje – prieš kelias dešimtis milijonų metų – praeityje.

Dabar Airapus genties vabalai yra aptinkami tropinio klimato regionuose – Malaizijoje, Indonezijoje, Papua Naujojoje Gvinėjoje, Australijoje, Naujojoje Kaledonijoje, Fidži ir Mikronezijos salynuose. Panašios gamtinės sąlygos turėjo būti Baltijos regione prieš maždaug 50 milijonų metų.

Dauguma dabar gyvenančių „airapų“ žinomi kaip pūvančių augalinės kilmės medžiagų, tarp jų ir gyvūnų ekskrementų, ėdikai (saprofagai), galintys gyventi tiek dirvos paviršiuje, tiek medžių drevėse ar trūnijančioje medienoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JUOKAS

JUOKAS portretas
Ilgainiui tuos vabalus bus imta vadinti LIETUVIAIS , vadinasi atvirkstinis varijantas bus : LIETUVIAI - VABALAI......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių