Mylimųjų paieškos jūroje

Pajūryje už Juodosios tvirtovės, netoli Karklės, nuolatos plūduriuoja keliasdešimt gulbių. Ornitologų teigimu, tai perėjimui vietos neradę sparnuočiai ar jauni nesubrendę antramečiai jaunikliai, kurie dar nepasirengę tuoktuvėms, bet būtent čia žvalgosi sau poros.

Jau kurį laiką jūroje už Girulių žmones džiugina didelis būrys baltų gulbių, plūduriuojančių visai netoli kranto. Paukščiai čia maitinasi jūros žolėmis.

Pajūrio regioninio parko vyriausiojo ekologo Erlando Paplauskio teigimu, jūroje susibūrė vietos perėti neradę paukščiai. Mat tinkamos lizdams krauti vietos nėra tiek daug, kiek pastaruoju metu yra gulbių.

"Ši rūšis Lietuvoje pasiekė maksimalią ribą. Jų yra labai daug, teritorijos ne visiems pakanka, todėl laimi stipriausi paukščiai. Kiti susiburia į didesnius pulkus ir tais metais nesidaugina. Taip veikia natūralūs gamtos dėsniai. Panašiai yra ir kitiems stambesniems sparnuočiams – gandrams, gervėms", – teigė E.Paplauskis.

Tarp jūroje plūduriuojančių gulbių yra ir nemažai antramečių jauniklių, kurie jau panašūs į suaugusius paukščius, bet dar nepajėgūs perėti, nes antraisiais gyvenimo metais gulbės nėra lytiškai subrendusios ir nesiporuoja. Jos susitelkia į didesnius būrius ir laikosi drauge, ieškodamos maisto vietų, taip pat žvalgosi sau būsimo partnerio.

Toks reiškinys nėra didelė retenybė ir gamtininkams nuostabos nekelia. Jų teigimu, gulbės yra agresyvūs paukščiai, savo kaimynystėje nepakenčiantys kitų rūšių sparnuočių.

Lietuvoje daugiausia yra gulbių nebylių, retesnės rūšys yra gulbės giesmininkės ir mažosios gulbės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių