Mokslininkai: bitės mato daug geriau nei manyta

  • Teksto dydis:

Bičių rega daug geresnė, nei manyta – jos gali pabėgti nuo besiartinančių priešų ir išvengti kliūčių, penktadienį paskelbė mokslininkai.

Mokslininkai jau anksčiau žinojo, kad bitės skiria spalvas, bet dabar išsiaiškino, kad jų matomas vaizdas yra 30 proc. raiškesnis nei rodė ankstesni tyrimai.

Stevenas Wiedermanas (Stivenas Vildermanas) iš Adelaidės universiteto Medicinos mokyklos sakė, jog visi ankstesni tyrimai buvo atliekami blausiai apšviestose laboratorijose, tad jo komanda tyrinėjo namines bites ryškioje dienos šviesoje.

„Ryški dienos šviesa ir tamsios laboratorijos yra dvi visiškai skirtingos aplinkos, nulemiančios anatominius ir fiziologinius akies skiriamosios gebos pasikeitimus“, – sakoma jo straipsnyje internetiniame mokslo žurnale „Scientific Reports“.

„Mokslininkai fiksavo bičių akių fotoreceptorių – šviesą fiksuojančių darinių tinklainėje – nervų reakcijų elektrofiziologinius duomenis.

Kaskart, kai matymo lauke pasirodo objektas, užregistruojamas nervinis atsakas.

„Nustatėme, kad frontaline akies dalimi, kur skiriamoji geba maksimali, bitės gali aiškiai matyti objektus, tokio dydžio kaip ... jūsų nykščio plotis, kai ištiesiate ranką prieš save“, – sakė Elisa Rigosi iš Švedijos Lundo universiteto.

„Tai 30 proc. geresnis regėjimas, nei buvo užregistruota anksčiau“, – sakė ji ir pridūrė, kad mažiausias objektas, kurį bitė gali pastebėti – tačiau neaiškiai – prilygsta „trečdaliui jūsų nykščio pločio rankos atstumu“. Toks objektas būtų penkis kartus mažesnis, nei manyta anksčiau.

„Šie nauji rezultatai rodo, kad bitės turi galimybę pamatyti potencialų grobuonį ir pasprukti daug anksčiau nei manėme, – sakė E.Rigosi. – Orientyrus aplinkoje (jos gali) pastebėti geriau nei manėme, o tai naudinga orientavimuisi ir, tuo pačiu, išlikimui.“

S.Wiedermanas sakė, jog tyrimas pateikia naudingos naujos informacijos apie visų vabzdžių regėjimą.


Šiame straipsnyje: bitėsregėjimasmokslininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių