- Povilas Vitkauskas
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pavasariui beldžiantis į duris, pagauna nenusakomas noras išeiti į mišką. Ten, dar nepasirodžius pirmiesiems žiedams, ant seniai nukritusių šakų pūpso raudoni grybai. Tai austriškosios plačiataurės.
Jos nei nuodingos, nei valgomos – jomis galime gėrėtis. Minėti raudoni plonasieniai grybai – tai aukšliagrybiai, priklausantys ausūniečių eilei.
Įdomus kitas ausūniečių eilės grybas – geltonasis kiškiaausis. Vaikštant miške tarp pavienių ąžuolų, retkarčiais pasimato geltoni, valgomųjų voveraičių spalvos grybukai – iš po samanų kyšančios mažos geltonos ausytės. Nežinančiam šio grybo pavadinimo, grybukai gal ir nebūtų labai panašūs į ausytes. Tikri gamtininkai dažnai pamato ir tai, ko galbūt visai ir nėra. Kiškiaausiai, nors ir valgomi, bet jų rinkti negalima – jie yra saugomi, įrašyti į Raudonąją knygą.
Ausūniečių eilės grybai suskirstyti į šeimas ir gentis, pavadinti labai gražiais vardais: gražiataurės, tauriukai, bobausiai, žarijėlės, statinaitės. Daugumos jų pavadinimai susijęs su grybo išvaizda. Tik gaila, kad mūsų mokslininkai botanikai daliai grybų genčių nesugalvojo lietuviško vardo. Labai gražiam dubenėlio formos grybui paliktas lotyniškas pavadinimas – pusrutulinė humarija.
Ausūniečių eilės grybus vertėtų vadinti dekoratyviniais. Mažai iš jų naudos, o kokiu nors bobausiu dar galima ir apsinuodyti. Jie, ausūniečių eilės grybai, yra įvairiaspalviai, įvairiausių formų, ne vieną pasveikina su pavasariu (austriškosios plačiataurės) ar pasirodo rudenį, apsikloję šerkšnu (rudeniniai bobausiai). Grybai mums teikia ne tik materialinę naudą. Gėrėkimės pas mus išplitusių įvairiausių ausūniečių grožiu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvos kariuomenė mini plaukuotų didvyrių šventę: svarbiausia – kantrybė1
Lietuvos kariuomenėje minima Šuns diena, pasakojama LNK reportaže. ...
-
Būna ir taip: gandras jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant „Laisvės“ paminklo4
Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos kieme stovintis „Laisvės“ paminklas taip patiko vienam gandrui iš Švėkšnos, kad jis jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant šio paminklo. Tačiau vieti...
-
Pamario prakeiksmas: žuvininkystės ūkiai nebeapsigina nuo kormoranų18
Kormoranai – pamario prakeiksmas. Žuvininkystės ūkis Kintuose nebeišmano, kaip atremti šių paukščių atakas. Kormoranai būriais puola į tvenkinius ir gvelbia ten auginamą žuvį, ypač mėgsta karpius. Žuvininkai sako i&scar...
-
Pokyčių gatvėje Fabijoniškėse – žalioji bendruomenės diena1
Balandžio 25 dieną, nuo 17 val. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Salomėjos Nėries ir aplinkinių gatvių gyventojus ir kitus vilniečius į bendruomenės šventę. ...
-
NASA specialisto pagalbos šauksmas: žmonės, tai labai blogai8
„Mes nemeluojame. Mes neperdedame. Žmonės, tai labai blogai“, – vaizdo įraše bene per ašaras sakė vienas iš NASA mokslininkų. ...
-
Dargana nerimą kelia sodininkams ir ūkininkams: kaip apsaugoti augalus nuo šalčių?1
Daug šalies regionų pirmadienį prabudo su sniegu ar bent šlapdribos likučiais. Dalis Šiaurės Lietuvos išvydo ir penkių centimetrų storio sniegą kiemuose. O Vakarų Lietuvoje nuo kritulių gausos užtvindyti ir uždaryti trij...
-
Įsigalioja draudimas Nemuno deltos regioniniame parke žvejoti karšius
Nuo balandžio 22 iki gegužės 20 dienos Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose įsigalioja draudimas žvejoti karšius, praneša Aplinkos ministerija. ...
-
Pajūryje aptiktas retas augalas3
Pajūrio regioniniame parke esančiame Šaipių kraštovaizdžio draustinyje vietos gyventojai aptiko senoviniuose darželiuose auginto vaistinio augalo augimvietę. Aiškėja, kodėl šį augalą senovėje lietuviai puoselėjo š...
-
Floristė savo darbais siekia džiuginti žmones5
Vis daugiau žmonių šalia pagrindinio savo darbo imasi kūrybinės veiklos, kuri jiems teikia malonumą. Viena tokių – komunikacijos specialistė Virginija Tulevičiūtė, iš natūralių, gamtoje randamų medžiagų kurianti išskir...
-
Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama10
Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...