Mirė paskutinis šiaurės baltojo raganosio patinas

  • Teksto dydis:

Pirmadienį gyvūną teko užmigdyti, kai su jo amžiumi susijusios sveikatos problemos paūmėjo. Raganosio, vardu Sudanas, prižiūrėtojai sakė, kad paskutinysis šios rūšies raganosio patinas jau ilgą laikotarpį buvo labai prastos sveikatos, rašo BBC.

Sudanui buvo 45 metai, jis gyveno „Ol Pejeta“ draustinyje Kenijoje. Po patino mirties liko tik dvi šios rūšies patelės – jo dukra ir anūkė. Viltis išsaugoti šią gyvūnų rūšį vis dar rusena – tai galbūt pavyktų padaryti su pagalbiniu apvaisinimu „in vitro“.

Bandymai Sudaną suvesti su dviem likusiomis patelėmis, deja, nesuveikė, todėl praėjusiais metais raganosiui buvo sukurta paskyra „Tinder“ pasimatymų programėlėje. Vis dėlto, prižiūrėtojai ten ieškojo ne poros Sudanui, o finansavimo apvaisinimo procedūrai. Ši paskyra lėmė didžiulį susidomėjimą raganosiu visame pasaulyje, o jo fanai, be abejonės, dabar gedės dėl netekties.

Draustinio darbuotojai paėmė raganosio genetinės medžiagos pavyzdį, kad ateityje pavyktų šią rūšį pratęsti per pažangias ląstelių technologijas, naudojant išsaugotą spermą ir kiaušinėlius iš likusiųjų patelių, vardu Najin ir Fatu.

Sudanas jau buvo nugyvenęs 90 žmogaus metų ir buvo gydomas dėl odos žaizdų bei pasikeitimų raumenyse ir kauluose. Per paskutines savo gyvenimo 24 valandas jis kentėjo ir net negalėjo atsistoti, pranešė „Ol Pejeta“ draustinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių