Minija išsiliejo iš krantų

Staiga pakilęs vanduo Minijos upėje neramina priekuliškius. Čia vandens lygis per porą naktų pakilo dviem metrais. Jei ir toliau lytų, vanduo gali apsemti pakabinamą pėsčiųjų tiltą.

Staiga pakilęs vanduo Minijos upėje neramina priekuliškius. Čia vandens lygis per porą naktų pakilo dviem metrais. Jei ir toliau lytų, vanduo gali apsemti pakabinamą pėsčiųjų tiltą.

Savaitgalį vandens lygis Minijos žemupyje buvo pasiekęs kritinį tašką – 4 metrus 13 centimetrų. Priekulės miesto parko daubas užliejo iš vagos kraštų pasipylęs upės vanduo.

„Smarkiai lijo nuo pat lapkričio 16-osios. Laukuvoje iškrito 49, o Šilutės rajone – 47 mm kritulių. Tai yra daug. Todėl upės ir sureagavo“, – tikino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis.

Hidrologų duomenimis, praėjusį mėnesį daugelio upių vandens lygis buvo 10–94 cm žemesnis už vidutinį daugiametį, o dešimtyje matavimo stočių trūko mažiau nei 10 cm iki žemiausiojo iki šiol stebėto lygio.

„Minijos aukštupyje šiuo metu vanduo jau yra nukritęs. O ties Priekule jis dažniausiai pakyla iki 3 ar 3,15 m. Priekulėje šiuo metu yra vandens lygio pikas. Taip susiklostė todėl, kad Minijos aukštupyje – labai didelis nuolydis. Kilometro atstumu Minijos lygis krinta 6 metrus. Vanduo greitai teka, o patekęs į žemupį, kuris yra lygumoje, nuolydis būna nedidelis. Vanduo ima tvenktis. Tai vienintelė tokia upė“, – aiškino A.Kajutis.

Jis tikino, kad visos upės po liūčių pasipildė poplūdžio vandeniu.

„Gėgė pakilo 60, Lietė – 80 cm, Tenenys pakilo net 1,40 m, o Šyša – 1,1 m. Veiviržas buvo pakilęs net trimis metrais, tačiau per paskutines dvi dienas vandens lygis nukrito iki 1,8 m. Tai nėra potvynis, o poplūdis, kuris pasitaiko po didelių liūčių“, – aiškino A.Kajutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių