Miegas gyvūnų pasaulyje – kodėl vienų ilgas ir ramus, o kiti miega tik 2 valandas?

  • Teksto dydis:

Kovo 21-oji – mėgstamiausia visų miegalių diena, nes būdent šiandien minima Tarptautinė miego diena. Miegas svarbus mūsų gerai savijautai, nuotaikai ir darbo produktyvumui. Sakoma, kad žmogui reikia 8 valandų miego, o ar žinote, kaip su miegu „draugauja“ gyvūnai?

Labiausiai miegą mėgstantys gyvūnai – tigrai, kurie gali miegoti net 16 valandų ir liūtai, miegantys apie 14 valandų per parą. Tikriausiai, apsilankę Lietuvos zoologijos sode, matėte šiuos gyvūnus būtent miegančius. Ne veltui ir namuose auginamos katės didžiąją dienos dalį praleidžia sapnuodamos. Katės visą dieną gali tingiai tįsoti, nes paprasčiausiai jų niekas gamtoje nesikėsina suvalgyti. O, pavyzdžiui, žirafos miega tik kelias valandas. Jos yra gana lėti gyvūnai, todėl bijodamos, kad jų neužpultų plėšrūnai, tiesiog nemiega. O esant galimybei, gali pamiegoti 2 valandas per parą ir jaustis visiškai gerai. Kiti gyvūnai, tokie kaip zebrai, miega stovėdami tam, kad jei juos bandytų pulti plėšrūnai, būtų pasiruošę greitai bėgti.

Daugelis Lietuvos zoologijos sodo lankytojų mielai kalbina ruonį Kajų, bet nedaugelis žino, kad ruoniai gali miegoti ilsindami tik vieną smegenų pusrutulį. Taip viena akis gali būti užmerkia, o kita reaguoti į supančią aplinką. Po kurio laiko pusrutuliai pasikeičia. Toks miegojimo būdas leidžia jiems ir pailsėti ir išlikti budriems vienu metu. Įdomu, kad migruojantys paukščiai gali skristi miegodami, mat kai kurie migracijų metu ant žemės nenusileidžia net 6 mėnesius, todėl skrisdami jie ir miega ir maitinasi.

Panašu, kad žmogus yra gana paprastas sutvėrimas – tereikia minkštos, patogios lovos ir ramių 8 valandų, kad pavyktų pamiegoti. Mums nereikia saugotis plėšrūnų ir nemokame miegoti ilsindami skirtingus smegenų pusrutulius. Tačiau, jei zoologijos sode pavyks pamatyti vieną akį primerkusį ruonį ar užsimerkusį ir stovintį zebrą, žinokite, kad taip gyvūnai ilsisi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių