Medžioklė – tai susitikimas su paslaptinga gamta

Žurnalo „Medžiotojas ir meškeriotojas“ numeryje skaitykite apie gražų, protingą, bet mūsų gamtai labai pavojingą ateivį – meškėną.

Ilgą laiką buvo tik spėjama, kad jis jau pasiekė Lietuvos miškus, o dabar turim ir to įrodymų – pirmieji meškėnai sumedžioti Rokiškio rajone. Gamtininkai specialistai – sunerimę. Meškėnas – ypatinga invazinė rūšis, kurios įkurdinimo praktika gana aštriai atsirūgo ne vienai valstybei. Meškėnai puikiai laipioja medžiais, landžioja po urvus, kasa žemę, plaukia ir net nardo. Vokietijoje jų yra jau šimtai tūkstančių, plinta meškėnai ir kitose Europos šalyse. Buvusioje Sovietų Sąjungos teritorijoje jie buvo įkurdinti Baltarusijoje bei Šiaurės Kaukaze. Šiuo metu, kai kuriose Užkaukazės vietovėse dėl šių plėšrūnų smulkiųjų paukščių visiškai nebeliko. Atrodo, kad sustabdyti meškėnų plitimą kol kas pajėgi tik gamta ir maisto trūkumas žiemą. Kokiais keliais ir kada pasieks Lietuvą ir čia įsikurs – sunku prognozuoti. Reikėtų labai pasistengti, kad dar viena svetima plėšrūnų rūšis mūsų krašte neįsikurtų.

Senokai diskutuojame, kad įvairių šalių medžiotojai turi nacionalinius apdovanojimus už geriausių šalyje sumedžiotų trofėjų rinkinius, o Lietuvoje tokio prizo nėra. Šiame numeryje klausiame, ar reikalingas toks apdovanojimas, kokie trofėjai galėtų būti rinkinyje. Galbūt jau netrukus ir Lietuvos medžiotojai turės naują geriausiems medžiotojams skirtą prizą „Lietuvos penketas“. O gal tokį prizą galėtų turėti ir meškeriotojai? 

Naujajame „Medžiotojo ir meškeriotojo“ numeryje taip pat rašoma apie naują mėgėjiškos žvejybos tvarką, tvenkiniuose auginamas ir visus šalies vartotojus pasiekiančias žuvis, jų rūšis, patariama, kaip išvengti susidūrimų su žvėrimis keliuose ir kaip elgtis nutikus eismo įvykiui. Kelionių rubrika skaitytojus nukelia į medžioklės takus Alpių kalnuose. Kaip visada žurnale rasite įdomių žvėrienos, paukštienos ir žuvies receptų bei pasakojimų apie linksmus nuotykius medžioklėse.

Nuo šio numerio žurnalą „Medžiotojas ir meškeriotojas“ skaitytojams rasti dar lengviau. Tie, kas jo neužsiprenumeravo ar nuolat neužsuka įsigyti savo draugijoje, gali nusipirkti daugelyje parduotuvių. Dabar juo prekiaujama ne tik didžiuosiuose prekybos centruose „Iki“, „Maxima“, „Norfa“, „Prisma“, „Rimi“, bet ir „Čia Market“, „Senukai“, „Šilas“, taip pat „Lietuvos spaudos“ ir „R-Kiosk“ spaudos kioskuose, „Lukoil“ degalinėse. Žurnalas kas mėnesį tampa populiaresnis ir labiau skaitomas. Todėl nuo šio numerio jo tiražas padidintas iki 2 500 egzempliorių – tai 500 egzempliorių daugiau nei žurnalo skaitytojų buvo prieš metus.

„Jeigu kiekvienas Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos narys pasodintų po vieną ąžuoliuką, Lietuvoje sužaliuotų keliasdešimt tūkstančių ąžuolų“, – žurnalo puslapiuose sako akademikas Alfonsas Merkys, Lietuvos augalų fiziologų draugijos pirmininkas, augalų augimo fiziologijos mokyklos kūrėjas. Tvirtėja ne tik Medžiotojų ir žvejų draugija, medžiotojų ir žvejų žurnalas taip pat suranda savo skaitytoją, plečiasi ir jo bendradarbių ratas. Kadangi ir toliau žurnalą leisime kas du mėnesiai, tai naujo numerio savo pašto dėžutėse sulauksite ar prekybos vietose ieškokite kiekvieno neporinio mėnesio pirmosiomis dienomis, t. y. kovo, gegužės, liepos, rugsėjo, lapkričio pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taupus

taupus portretas
Medziotojai - nieko gero is ju veiklos nematau. Tiems zmogenams maziausiai rupi rusiu issaugojimas, o kad ir rupetu- tai nei vienas s ju neturi pakankamai zyniu apie ekologija, biologija- tai paprasciausi muzikai- tenkinantis savo archajinius igeidzius! Medzioklei ne! palikti tik ekologini-sanitarini reguliavima, su ribotu specialistu skaiciumi ir uz atliginima!

del meskenu

del meskenu portretas
Meškėnų paplitimas išties yra reali grėsmė. Šie nekaltai atrodantys plėšrūnai gali išnaikinti visas kai kurių paukščių populiacijas. Jie gerai laipioja medžiais, tad prie tokių plėšrūnų neprisitaikiusiems mūsų sparnuočiams, jų atsiradimas - katastrofa.

Lietuvė

Lietuvė portretas
Gal lūšys yra natūralūs meškėnų priešai? Jeigu atsistatytų lūšių populiacija, sureguliuotų ir meškėnų dauginimąsi? Kodėl nėra išsamesnės analizės straipsnių, tik tendencinga informacija.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių