Mažiausiems pasaulyje delfinams gresia pavojus išnykti – jų liko apie 60

  • Teksto dydis:

Aplinkosaugininkai penktadienį perspėjo, kad Meksikos pakrantėse gyvenančios kaliforninės jūrų kiaulės, kurios yra mažiausi pasaulyje delfinai, gali išnykti, kai vyriausybės ataskaita atskleidė, jog tų gyvūnų belikę apie 60.

Kaliforninių jūrų kiaulių (Phocoena sinus) populiacija dramatiškai sumažėjo, nors Meksikos karinės jūrų pajėgos nuo 2015 metų balandžio suintensyvino kontrolę Kalifornijos įlankos šiaurinėje dalyje, kur uždrausta žvejyba žiauniniais tinklais, laikoma vienu pagrindinių šių jūrinių žinduolių nykimo priežasčių.

Šių jūrų kiaulių populiacija tapo mažesnė negu 100 individų 2014 metais, nors dar 2012-aisiais jų tgyveno apie 200, nurodo Tarptautinis komitetas už kaliforninių jūrų kiaulių populiacijos atkūrimą (CIRVA). Meksikos aplinkos ministerijos pranešime sakoma, kad nuo pernai rugsėjo iki gruodžio kartu su CIRVA vykdyta šių gyvūnų apskaita, per kurią naudoti vizualiniai ir akustiniai metodai, parodė, kad tų jūros kiaulių belikę „apie 60“.

„Kaliforninės jūrų kiaulės atsidūrusios prie išnykimo ribos“, – sakoma Pasaulinio gamtos fondo (WWF) pranešime, kuriame perspėjama, kad galbūt dar apie 20 proc. tų gyvūnų tikriausiai žuvo žvejų tinkluose nuo šių metų sausio. Šių delfinų populiacija glaudžiai susijusi su kitais nykstančiais jūrų gyventojais – žuvimis totoabomis (Totoaba macdonaldi), gaudomomis dėl savo plaukiamųjų pūslių, kurios išdžiovinamos ir parduodamos Kinijos juodojoje rinkoje.

Brakonieriai gaudo totoabas žiauniniais tinklais, į kuriuos taip pat įkliūva kaliforninės jūrų kiaulės – baikštūs 1,5 metro banginiai su tamsiais ratilais aplink akis. Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto (Enrikė Penja Nieto) pernai balandį dvejiems metams uždraudė naudoti žiauninius tinklus ir dešimteriopai padidino jūrų kiaulių apsaugos zoną iki 13 tūkst. kv. kilometrų. Jis taip pat pasiuntė į tą regioną karinių pajėgų patrulių laivą su sraigtasparnių nusileidimo aikštele, 12 greitaeigių katerių ir du lėktuvus, turinčius prižiūrėti, kaip laikomasi draudimo.

Aplinkos ministras Rafaelis Pacchiano (Rafaelis Pačianas) sakė, kad buvo rastos trys žuvusios jūrų kiaulės ir kad apsaugos priemones reikia dar labiau stiprinti, bet federalinė valdžia įsitikinusi, jog tuos gyvūnus dar įmanoma išgelbėti. Ministras ragino vietos gyventojus informuoti institucijas apie neteisėtą veiklą.

Vilties dar yra

Meksikos vyriausybė sutiko kasmet išmokėti vietos žvejams 30 mln. JAV dolerių kompensacijų, kol bus vykdoma programa, pagal kurią žvejybą žiauniniais tinklais turėtų pakeisti saugesni kitokių rūšių tinklai. Tačiau karinių jūrų pajėgų atstovai praėjusį mėnesį sakė naujienų agentūrai AFP kasdien ištraukiantys žiauninių tinklų, kurie būna 3–10 karų ilgesni negu futbolo aikštė. Į tokius tinklus dažnai įkliūva totoabų, delfinų ir vėžlių.

Aplinkosaugos organizacijos „Sea Shepherd“, siūlančios visam laikui uždrausti žiauninius tinklus, laivo kapitonė Oona Isabelle Layolle (Una Izabel Lajol) sakė AFP, kad vietos žvejai kiekvieną naktį išplaukia užmesti savo tinklų.

Pastangas išsaugoti jūrų kiaulių populiacija taip pat apsunkina faktas, kad suaugusios patelės veda po vieną jauniklį tik kas dvejus metus, aiškino ji. „Tačiau vilties dar yra“, – pabrėžė O. I. Layolle.

Aplinkos ministerija nurodė, kad per praeitus metus buvo konfiskuoti 600 tinklų ir suimti 77 įtariami brakonieriai. Pasak pareigūnų, žvejai parduoda totoabų plaukiamąsias pūsles kontrabandininkams, kurie vėliau jas gabena į Jungtines Valstijas arba tiesiogiai į Aziją lagaminuose, taip pat siunčia kurjerių paštu

Meksikoje viena žuvies pūslė kainuoja 1,5–1,8 tūkst. JAV dolerių; Jungtinėse Valstijose jų kaina pakyla iki 5 tūkst. dolerių, o Azijoje – iki 10–20 tūkst. dolerių, sako Amerikos pareigūnai. Tikima, kad totoabų pūslių, kuriose gausu kolageno, nuoviras gydo įvairias ligas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių