Lietuviai vėl kviečiami kibtis į maišus ir padėti gamtai

Šiuo metu visą pasaulį stebina netipiškos oro sąlygos. Vienur gyventojai alpsta nuo netikėtai užpuolusių karščių, kitur – šalių gyvenimus trikdo didžiuliai potvyniai, audros ar sniegas. Besikeičiančios klimato tendencijos skatina žmoniją suklusti ir pažvelgti į Žemę ir jos problemas.

Nuo kovo 21 dienos Lietuvoje visą mėnesį vyks specialūs renginiai ir akcijos Žemės mėnesiui paminėti. Pavasario lygiadienio bei Jungtinių tautų paskelbtą pasaulinę Žemės dieną Vilniuje, ant Gedimino kalno, skambėjo dūdmaišio, afrikietiško būgno ir gongo garsai. Egzotiškos muzikos melodijos fone buvo pristatyta Žemės mėnesio Lietuvoje programa ir planai.

Lietuvos gyventojai bus kviečiami „pasigailėti“ ir padėti Žemei kovo 21-balandžio 21 dienomis. Šį mėnesį akcentai bus nukreipti į tris pagrindines akcijas.Kovo 31 dienos vakarą (20.30 val.) visi Lietuvos gyventojai kviečiami valandai išjungti šviesą ir leisti Žemei pailsėti. Jau penkerius metus pasaulyje vykstanti iniciatyva Lietuvoje organizuojama trečią kartą. Akcijos organizatoriai jau sulaukė patvirtinimų, kad šviesos bus gesinamos Vilnius, Druskininkai, Palanga, Lazdijai, Biržai. Sidnėjuje gimusi tradicija nori atkreipti pasaulio gyventojų dėmesį į klimato kaitą.

Taip pat į Žemės problemas bus bandoma atkreipti Žemės dieną, kurią organizuoja žalieji savanoriai. Žemės diena bus minima jau šį savaitgalį. „Esame lygiadienio laike. Tai metas, kai įsivyrauja šviesos ir tamsos pusiausvyra. Tačiau mūsų tikslas – ne ši pusiausvyra, o – įveikti tamsą. Tam reikia savanorių. Jai yra kiekvienas Lietuvos pilietis, kuris nėra abejingas tam, kas vyksta šalyje“, - kalbėjo Lietuvos žaliosios politikos instituto prezidentas Linas Balsys. 

Aktyvistas teigė, kad pirmasis žingsnis kovojant už gamtą jau padarytas antradienį, kai žalieji Vyriausioje rinkimų komisijoje įregistravo pasiūlymą, kad atominės elektrinės statybos Lietuvoje vyktų tik po referendumo. Žaliųjų aktyvistai jau pasiruošę rinkti gyventojų parašus dėl referendumo ir atominės energetikos.

Pavasarį į Lietuvą sugrįžta ir projektas „Darom“, kuris savanorių pagalba padeda apsišvarinti apylinkėms. Su maišais rankose gyventojai tvarkyti gamtą bus kviečiami balandžio 21 dieną 10 val. „Šiemet šis projektas tampa pasauline akcija, prie kurios prisijungs šimtai šalių. Nors esame ir maža šalis, mūsų iniciatyva paskatino imtis veiksmų ir kitų valstybių savanorius“, - džiaugėsi „Darom“ projekto direktorius Karolis Sargūnas. Projekto organizatorius teigia, kad šiais metais didesnis dėmesys bus skiriamas ne miesto, o užmiesčio teritorijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių