Lenkų tyrinėtojas tikina atradęs giliausią vandeniu užlietą urvą

  • Teksto dydis:

Tyrinėtojų komanda paskelbė atradusi giliausią pasaulyje – 404 m gylio – vandeniu užlietą urvą , kuris yra netoli Čekijos rytuose esančio Hranicių miesto.

Lenkų tyrinėtojas Krzysztofas Starnawskis (Kšyštofas Starnavskis) penktadienį naujienų agentūrai AP sakė, kad atradęs tą urvą jautėsi kaip „XXI amžiaus Kolumbas“.

48 metų K. Starnawskis urvą atrado antradienį, vandeniu užlietame Hranicių bedugnės karstiniame komplekse, kurį tyrinėja nuo 1998 metų. Jis su akvalangu pateko į siaurą plyšį 200 m gylyje ir paleido nuotoliniu būdu valdomą povandeninį robotą, kuris nusileido į 404 m gylį.

2015 metais K. Starnawskis tame plyšyje buvo nusileidęs į 265 m gylį, bet suprato, kad dugnas dar vis tiek labai toli ir kad tas urvas platėja.

Telefonu iš savo namų Krokuvoje jis sakė, jog antradienį padarytas atradimas reiškia, kad Hranicių bedugnė yra giliausias pasaulyje žinomas vandeniu užlietas sausumos urvas. Anksčiau šis titulas priklausė 12 m seklesnei Podzo del Mero užlietai karstinei įdubei Italijoje.

Nėrimas į Hranicių urvą yra sunkus, nes ten yra dumblinų sričių, o vandens temperatūra tesiekia 7 laipsnius pagal Celsijų. Be to, smarkiai mineralizuotas vanduo yra kenksmingas įrangai ir pažeidžia nepridengtą odą, sakė K. Starnawskis.

„Tačiau tai vienintelė kaina už šį atradimą, ir ją buvo verta sumokėti“, – pridūrė jis.

Šeštadienį K.Starnawskis nusileis į 200 m gylį pro minėtą siaurą plyšį pasiimti savo roboto, kurį specialiai šiai ekspedicijai pagamino lenkų firma „GRALmarine“.

K. Starnawskis sakė, kad JAV žurnalas „National Geographic“, kuris pirmasis pranešė apie atradimą, projektui skyrė maždaug 20 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių