Kuršių nerijoje prasidėjo jūrinių erelių žiedavimas

Dar prieš 30 metų jūriniai ereliai Lietuvoje buvo labai reti. Manoma, kad neigiamos įtakos šių paukščių populiacijai turėjo plačiai Europoje naudojamas pesticidas. Tačiau šiuo metu Lietuvoje peri apie 150 jūrinių erelių porų, iš jų Kuršių nerijoje – 8. Čia pirmadienį pradėti lizdų patikrinimai ir sužieduoti pirmieji šiemet jaunikliai.

Gamtosaugos projektų vystymo fondas jau 14 metų vykdo jūrinių erelių apsaugos projektą Lietuvoje. Šio projekto metu ieškoma šių paukščių lizdų, jie registruojami, pranešama apie jų vietą miškininkams, kitoms suinteresuotoms organizacijoms, keliami dirbtiniai lizdai, žieduojami jaunikliai.

„Programa vykdoma dėl to, kad dar prieš kokių 30 metų jūrinis erelis buvo labai reta paukščių rūšis. Pirmieji lizdai Lietuvoje rasti tik 1987-aisiais. Iki tol žinomų lizdų Lietuvoje nebuvo. Manoma, kad naudotas pesticidas DDT kaupdavosi šių paukščių organizmuose, ir dėl to jų populiacija labai nukentėjo visoje Europoje. Kai jis buvo nustotas naudoti, praėjo dar ne vienas dešimtmetis, kol šių paukščių populiacija pradėjo atsistatyti“, – pasakoja ornitologas Saulius Rumbutis.

Plačiau apie jūrinius erelius Lietuvoje – laidos ištraukoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių