Kodėl kaukia vilkai?

  • Teksto dydis:

Kai vilkų gaują palieka vienas jos narys, likę kaukia ne dėl streso, o tam, kad išreikštų savo ir išėjusio nario socialinį ryšį. Tai nustatė Austrijos vilkų centro mokslininkai, ištyrę devynis vilkus dviejose gaujose.

„Tyrimo rezultatai parodė, kad vilkui kaukimas reikalingas ne emocinės, o socialinės būsenos išraiškai“, – teigė Vilkų centro darbuotoja Friedrike Range.

Iki šiol mokslininkai labai mažai žino, kodėl gyvūnai naudoja tam tikrą vokalizaciją. Spėliota, kad tai gali būti nekontroliuojama emocijų, arba kontroliuojama socialinės būsenos išraiška, rašo sciencedaily.com.

Kiekvieną dieną Vilkų centro darbuotojai vilkus po vieną išveda pasivaikščioti. Jie pastebėjo, kad kai gaują palieka vilkas, kiti ima kaukti. Nuspręsta ištirti vilkų streso hormonų kiekius, hierarchijos ryšius, poravimosi partnerius ir pan. Taip pat, kiekvieną kartą išvedus vieną gaujos narį, buvo įrašinėjamas kitų vilkų kaukimas.

Nustatyta, kad kuo stipresnis ryšis tarp išėjusio ir likusių vilkų, tuo stipresnis kaukimas. Tai, kad vilkų kaukimas turi socialinį, o ne emocinį pagrindą, padėjo nustatyti ir nepakitę streso hormonų žymenys vilkų kraujyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

todėl kad

todėl kad portretas
staugt norisi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių