Klimatologai ir etnologai nesutaria, kokia bus vasara

Nepanašu, kad artėjanti vasara bus labai šilta: Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus specialistas Justinas Kilpys prognozuoja vėsų birželį, o liaudies meteorologinėmis žiniomis su portalu LRT.lt pasidalinęs etnologas Libertas Klimka žada šiltą birželį, bet vėsius ir lietingus liepos bei rugpjūčio mėnesius.

„Birželis nėra labai geras mėnuo, nes būna daug kritulių, o temperatūra pastarąjį dešimtmetį birželį yra žemesnė, nei būdavo anksčiau“, – sako tikina klimatologas. Tuo metu etnologo Liberto Klimkos užrašai prognozuoja šiek tiek kitokią vasarą.

Klimatologas J. Kilpys sutinka, kad sezoninės prognozės nėra labai tikslios, ir nereikėtų pernelyg jomis tikėti, tačiau esą jau sudarytos tam tikros prognozės iki rugpjūčio mėnesio. „Pavasaris Lietuvoje kol kas yra šiltas. Balandis ir gegužė bus šilti mėnesiai. Šis mėnuo turėtų būti iki 2 laipsnių šiltesnis, nei vidutiniškai, o gegužė – apie 1 laipsnį šiltesnė. Pavasaris, panašu, bus tikrai šiltas“, – teigia J. Kilpys.

Kol lietuviai pradėjo svarstyti, kurį mėnesį geriausia pasirinkti atostogoms, Klimatologijos skyriaus specialistas įspėja, kad vasara kol kas numatoma vidutiniška, ir esą nepanašu, kad ji bus labai šilta. „Remiantis statistika, birželis nėra labai geras mėnuo, nes būna daug kritulių, o ir temperatūra pastarąjį dešimtmetį birželį yra žemesnė nei būdavo anksčiau. Pastaraisiais metais birželis pasižymi ne itin gražiais ir gerais orais. Tuo metu gegužę būna tikrai gražių ir šiltų dienų.

Kiekvienas atostogas renkasi pagal tai, ką ruošiasi daryti ir kur vykti. Visi mėnesiai yra tinkami atostogoms, ir manau, Lietuvoje taip pat galima visais mėnesiais atostogauti“, – naujienų portalui LRT.lt kalbėjo J. Kilpys.

Anot klimatologo, liepa ir rugpjūtis Lietuvoje paprastai būna šiltesni nei birželis ar gegužė – taip esą bus ir šiemet. „Liepą ir rugpjūtį bus aukštesnė temperatūra nei birželį. Tačiau tikrai bus trumpų liūčių, kai dieną ar kelias dienas per trumpą laiką iškris daug kritulių. Lietuvoje tai yra įprasta, šiltuoju sezonu liūtys netrunka ilgai, tačiau dabar iškrenta šiek tiek daugiau kritulių nei anksčiau“, – tęsė J. Kilpys.

Etnologas L. Klimka, kuris renka liaudies meteorologines žinias, su portalo LRT.lt skaitytojais taip pat pasidalijo įžvalgomis, kokių orų galima tikėtis šią vasarą. Jos, beje, šiek tiek skiriasi nuo klimatologų prognozių. „Pavasaris bus gana šiltas ir šiek tiek išsitempęs, užsitęs. Liaudiški spėjimai rodo, kad birželis gali būti gražesnis ir šiltesnis. Tuo metu liepa ir rugpjūtis – vėsūs ir lietingi mėnesiai. Tačiau galime tikėtis gražesnio rudens“, – prognozavo L. Klimka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vasara

vasara portretas
Bus tokia: gal lis, gal snigs, o gal taip pasiliks. Saulė kai kuriomismis dienomis švies, kai kuriomis naktimis matysime mėnulį. Taigi, vasara bus birželio, liepos ir rugpjūčio mėn. Toliau seka ruduo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių