Kaip Lietuvos zoologijos sodas atrodo iš paukščio skrydžio?

  • Teksto dydis:

Ar kada nors teko pamatyti, kaip atrodo pačiame Kauno mieste įsikūręs Lietuvos zoologijos sodas iš paukščio skrydžio? Lietuvos zoologijos sode savanoriaujančiam Simonui Būdai kilo idėja iš paukščio skrydžio įamžinti ir zoologijos sodui bei lankytojams padovanoti unikalius rudenėjančio sodo vaizdus.

Kauno centre įsikūręs zoologijos sodas užima beveik 16 hektarų ploto. Čia gausu vertingų želdinių, šimtamečių ąžuolų, kitų medžių. Dauguma zoologijos sode augančių medžių itin vertingi dėl savo rūšies, pavyzdžiui, ilgamečiai ąžuolai, arba dėl juose įsikūrusių gyvūnų. Drevėtuose medžiuose gali gyventi niūriaspalvis auksavabalis, kuris įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą. Medžiai, kuriuose gali gyventi šis vabalas, sodo teritorijoje paženklinti specialiu žymėjimu.

Zoologijos sode augantys medžiai yra naudojami ir kaip natūrali ekspozicijos dalis, kuri padeda atskleisti po medžius laipiojančių ar skraidančių, tupinčių, perinčių gyvūnų natūralią elgseną. Jie atstoja natūralų prieglobstį jauniklių besilaukiantiems gyvūnams, kurie siekia pasislėpti nuo triukšmo, šviesos ar lankytojų bei kitų gyvūnų.

Formuojant želdynus ir reljefą, dauguma nukirstų zoologijos sodo medžių panaudojami. Kelmai, tuščiaviduriai kamienai, šakos naudojami voljerų interjero įrengimui ir atnaujinimui. Tai sudaro geresnes gyvenimo sąlygas įvairiems gyvūnams.

Ropliams, paukščiams ir žinduoliams sudaromos sąlygos gyvūnų aplinkos, elgsenos praturtinimui organizuoti, kadangi gyvūnai labai mėgsta natūralias gamtines priemones. Plonesni kamienai, šakos ir šakelės naudojamos gyvūnų, ypač kanopinių žinduolių, maitinimui. Nepanaudotos šakos vežamos drožlių gamybai, kurios praverčia kai kurių gyvūnų voljerų kreikimui. Gyvūnų reikmėms nepanaudoti tiesūs kamienai naudojami lentų pjovimui, o iš storesnių kamienų daromos priemonės lankytojų atrakcijoms. Nupjautų sutrešusių medžių puvenos sunaudojamos kai kurių vabzdžių veisimui ir auginimui.

Daugiau nuotraukų galite pamatyti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geras

geras portretas
jo graziai gerai kad kvapo perduot nuotraukose negalima o tai butu priesinga vaizdui
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių