Kasmet nužudoma ir nelegaliai parduodama per 100 tigrų

  • Teksto dydis:

Pasaulyje natūraliose buveinėse likus mažiau nei 4 tūkst. tigrų, šiai rūšiai gresia didelis pavojus: kasmet nužudoma ir nelegaliai parduodama per 100 didžiųjų kačių, sakoma trečiadienį paskelbtoje naujoje ataskaitoje.

Naujausi duomenys pasirodė ekspertams bei aukštas pareigas einantiems asmenims, tarp kurių yra ir Didžiosios Britanijos princas Williamas (Viljamas), besirenkant Vietnamo sostinėje, kur ketvirtadienį prasidės tarptautinė laukinės gyvūnijos apsaugos konferencija.

Dvi dienas truksiančiame susitikime dalyvaus vyriausybės, nevyriausybinės organizacijos bei aktyvistai. Jie svarstys, kaip kovoti su neteisėta laukinių gyvūnų prekyba, o pati konferencija vyks šalyje, kurioje veikia platus kontrabandos ir vartojimo tinklas.

Nevyriausybinė organizacija „Traffic“ paskelbė naują ataskaitą, apžvelgiančią 16 metų duomenis apie gyvų tigrų ir šių gyvūnų kūno dalių konfiskavimo atvejus visame pasaulyje. Ši organizacija rengia nykstančių gyvūnų apsaugos kampanijas ir padedanti vyriausybėms persekioti asmenis, prekiaujančius šių gyvūnų dalimis,

Dokumente sakoma, kad nuo 2000 metų kasmet nelegaliai parduodama vidutiniškai po 110 tigrų. Ataskaitoje taip pat pažymima, kad tigrų veisimo centrai skatina neteisėtą prekybą, ypač Pietryčių Azijoje. Tyrėjai išskyrė Tailandą, Laosą ir Vietnamą kaip daugiausiai tigrų veisimo ūkių turinčias šalis.

„Šios valstybės aiškiai padarė tik nedidelę reikšmingą pažangą siekiant kontroliuoti šį išteklių šaltinį“, – pranešime sakė viena iš „Traffic“ ataskaitos autorių Kanitha Krishnasamy (Kanita Krišnasami). „Bet koks tolesnis paklausos skatinimas gali daryti dar pražūtingesnę įtaką laukiniams tigrams“, – sakė ji.

Apie 30 proc. tigrų dalių, kurios buvo konfiskuotos 2012–2015 metais, buvo nelaisvėje laikomų tigrų. 2000–2003 metais šis skaičius buvo vos 2 procentai.

Gyvūnų teisių gynėjai mano, kad, palaikydami tigrų kūno dalių paklausą, ūkiai tuo pat metu įtvirtina ir gyvenančių laisvėje tigrų naikinimą.

Laosas neseniai paskelbė apie planus uždaryti savo tigrų ūkius, o Tailande po ilgų ginčų su prieštaringai vertinama budistų „tigrų šventykla“ buvo pradėti tyrimai. Minėtai šventyklai jau daug metų metus yra keliami įtarimai, kad ji bendrininkauja nelegalioje prekyboje.

Tačiau abiejose šalyse jau ilgai klesti korupcija bei griežtų priemonių politika, kuri retai padeda pasiekti nuolatinių laimėjimų šiuo klausimu.

Gyvūnų teisių gynėjai tikisi, kad Hanojaus konferencija paskatins vyriausybes padidinti pastangas pažaboti prekybą bei uždaryti veisimo ūkius.

„Uždarius tigrų ūkius sumažėtų spaudimas, o teisėsaugos agentūros galėtų susikoncentruoti į laukinių tigrų brakonierius ir nelegalius prekybininkus“, – sakė Michaelis Baltzeris (Maiklas Baltzeris) iš „World Wildlife Fund“.

Tuo tarpu trečiadienį princas Williamas, uolus nykstančių gyvūnų gynėjas, susitiko su Vietnamo premjeru bei viceprezidentu.

Scanpix nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių