Kas vyksta žemės gelmėse, žino tik geologai

  • Teksto dydis:

Poryt, balandžio 30-ąją, bus pažymėta Geologų diena. Nors ši diena Atmintinų dienų įstatymu Lietuvoje įteisinta tik praėjusį gruodį, ją pradėta minėti jau gerokai anksčiau.

Aplinkos sektoriuje, kaip sako Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) direktorius Jonas Satkūnas, sunku rasti sritį, kur nereikėtų geologinių duomenų. Inžineriniai geologiniai ir geotechniniai tyrimai – tai pagrindas statyboms, urbanistinei plėtrai, teritorijų planavimui.

Nors mūsų šalis, palyginti su kitomis, yra saugi gamtinių stichijų požiūriu, bet šiam saugumui patvirtinti ir užtikrinti būtini geologiniai tyrimai. Geologiniai duomenys reikalingi ir saugomoms teritorijoms, biologinės įvairovės apsaugai, vandentvarkai ir daugeliui kitų sričių.

Geologai juokauja, kad jie vieninteliai žino, kas vyksta žemės gelmėse. Kuo išsamiau jas ištirti – kasdienė LGT duona. Ši tarnyba ne tik tiria žemės gelmių išteklius, teikia informaciją, bet ir skatina juos racionaliai naudoti bei tausoti.

Lietuvoje ištirta 17 rūšių naudingųjų iškasenų. Tai nafta, durpės, klintis, dolomitas, opoka, anhidritas, kreidos mergelis, molis, žvyras, smėlis, požeminis (gėlas ir mineralinis) vanduo, sapropelis, gipsas, gėlavandenė klintis, gintaras, glaukonitinis priesmėlis, akmens druska ir geležies rūda. Dalis jų eksploatuojamos ir naudojamos, kitos laukia naujų ir aplinkai saugių gavybos technologijų.

Dar vienas svarbus LGT veiklos baras – nuolatinė ir nepertraukiama požeminio vandens stebėsena. Nors Lietuva ir turtinga šio vandens išteklių, bet jį galime naudoti kaip geriamąjį vandenį tik hidrogeologų dėka, skelbia Aplinkos ministerija.


Šiame straipsnyje: geologaigeologija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pán Julius Becker

Pán Julius Becker portretas
Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų 100 milijonų 10000 eurų, 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker

tikriausiai

tikriausiai portretas
tik pats Dievas težino kas ten vyksta,o ne kokie geologai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių