Kas galėtų apsaugoti Didįjį barjerinį rifą?

  • Teksto dydis:

Itin plona, maždaug 50 tūkst. kartų už žmogaus plauką plonesnė suyranti plėvelė galėtų apsaugoti Didįjį barjerinį rifą nuo degradavimo, antradienį paskelbė mokslininkai.

Į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Didysis barjerinis rifas, kasmet priviliojantis milijonus turistų, dėl vandens temperatūros kilimo, siejamo su klimato kaita, kenčia nuo masinio blukimo reiškinio, nulemiančio koralų nykimą.

Australijos jūrų biologijos instituto mokslininkus padrąsino plūduriuojančio „Saulės ekrano“, pagaminto iš kalcio karbonato, bandymų rezultatai. Pasirodė, kad tokia plėvelė saugo koralus nuo blukimo.

„Ji sukurta plūduriuoti vandens paviršiuje virš koralų, o ne tiesiogiai ant koralų, ir užtikrinti veiksmingą apsaugą nuo Saulės“, – sakė fondo „Great Barrier Reef Foundation“ vykdomoji direktorė Anna Marsden (Ana Marsden).

Bandymai su septynių skirtingų tipų koralais parodė, kad tokia apsauginė danga maždaug 30 proc. sumažina Saulės šviesos kiekį ir apribojo daugumos koralų rūšių blukimą.

"(Projektas) sudarė galimybę išbandyti idėją, kad sumažindami koralus pasiekiančios Saulės šviesos kiekį ... galime užkirsti kelią jų blukimą nulemiančiam stresui“, – sakė A. Marsden.

Prie projekto, kuriam vadovavo šalies polimerinius banknotus sukūrę mokslininkai, prisidėjo įvairių sričių specialistai.

„Šiuo atveju ... naujovę įgyvendino chemijos inžinieriai ir polimerų mokslo ekspertai, dirbdami drauge su jūrų ekologais ir koralų ekspertais“, – sakė A. Marsden.

Australija, naudojanti daug anglimis kūrenamose elektrinėse pagamintos elektros ir turinti palyginti mažai gyventojų, yra laikoma viena didžiausių pasaulyje teršėjų šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, skaičiuojant vienam gyventojui. Aktyvistai ragina Kanberą labiau saugoti aplinką.

Didžiajam barjeriniam rifui pavojų kelia ir plėšrios, koralais mintančios jūrų žvaigždės, taip pat žemės ūkio nuotekos.

Pasak A. Marsden, būtų nerealu sakyti, kad „Saulės ekranas“, pagamintas iš medžiagos, kurios randama ir koralų skeletuose, galėtų uždengti visą 348 tūkst. kv. km užimantį rifą.

„Bet jį būtų galima naudoti mažesniu, vietos mastu, siekiant apsaugoti vertingas ar dideliame pavojuje atsidūrusias rifo dalis“, – sakė ji.

„Šiai koncepcijai reikia daugiau darbo ir bandymų, kol prieisime tą etapą, bet tai džiuginantis įvykis tokiu metu, kai mums reikia išstudijuoti visas galimybes ir užtikrinti Didžiojo barjerinio rifo išsaugojimą būsimoms kartoms“, – pažymėjo ji.

Rifo pagrindą sukuriantys kietieji koralai iš kalcio karbonato – tos pačios medžiagos kaip mokyklinė kreida – suformuoja kietą skeletą. Minkštieji koralai kalcio karbonato sukaupia mažiau.

Verslo konsultavimo ir audito firmos „Deloitte Access Economics“ pernai parengtoje ataskaitoje Didysis barjerinis rifas buvo įvertintas kaip 56 mlrd. Australijos dolerių (34,6 mlrd. eurų) vertės turtas. Apskaičiuojant jo vertę buvo atsižvelgta į pajamas iš turizmo ir netiesioginę vertę žmonėms, kurie dar neapsilankė prie šio rifo, bet apie jį žino. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Nei Didįjį barjerinį rifą, nei prie jūros žmogaus pastatytų miestų neapsaugos jau niekas! Barjerinis rifas buvo pagimdytas gamtos, tad ir jo likimas yra gamtos valioje. Žmogus taip pat yra gamtos kūdikis! Tačiau nors šiam kūdikiui jau nemažai metų, bet jis GAMTAI vis dar yra aklas ir kurčias ! Mat jis visiškai nepažįsta savo motinos - GAMTOS! Prieš 50 000 metų Žemėje gyvenę mūsų protėviai stebėjo tai kas vyko Žemėje ir net paliko gausią informaciją! Tačiau nežiūrint į tai GLOBALINIS TVANAS juos nuplovė nuo ŽEMĖS PAVIRŠIAUS ! Šią informaciją jie paliko gausiuose mituose bei legendose, kurias nesunkiai galima buvo įminti SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA! Ar mūsų mokslininkai yra susipažinę su šią informaciją iš tolimosios praeities? NE! Ar mūsų mokslininkai žino - kas vyks ŽEMĖJE laike 100, 500, 1000 metų?! NE! Ar mūsų mokslininkai aplamai jaučiasi atsakingais už tai kas vyksta ir kas vyks ŽEMĖJE? Gal jau laikas jiems SUSIPAŽINTI SU MŪSŲ PROTĖVIŲ PALIKTA INFORMACIJĄ!

ar

ar portretas
tie /mokslininkai/ gudresni uz Dieva kuris visa tai sukure ir nemato kad gamta gyva ir pati apsivalo nuo brudo o siandien mes tokie esam ir nenorim matyti valdanciuju idijotizmo ir cia jau ne rifa reikia gelbeti bet pacia p laneta ir paciu saves nes esam velnio tarnai ir frunkulas zemes pavirsiuje kuris betkuriuo momentu pratruks tuomet nieko nereikes o zeme su laiku pati apsivalys tik mes to nematysime........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių