Karališkajame Londono fungariume – ir Ch. Darwino grybas iš Pietų Amerikos

  • Teksto dydis:

Nuodingas, haliucinogeninis, ligą sukeliantis ir gydomųjų savybių turintis, aptinkamas visuose septyniuose pasaulio žemynuose – kas? Ogi grybas!

Pasirodo, ne vien lietuviai gali didžiuotis grybų švente – spalio 13-ąją, sekmadienį, britai irgi šventė grybų dieną, kurios metu buvo galima aplankyti garsųjį Fungariumą. Fungariume – Londono Karališkųjų botanikos sodų Kju mikologijos (mokslo apie grybus) departamente – saugoma didžiausia ir viena seniausių pasaulyje džiovintų grybų kolekcija – net 1,25 mln. egzempliorių.

Vienas iš kolekcijos pasididžiavimų – Ch. Darwino iš Pietų Amerikos salos Tierra del Fuego, esančios piečiausiame žemyno krašte, turgaus parvežtas grybas, rašo newscientist.com.

Kiti legendiniai kolekcijos egzemplioriai saugomi dviejuose didžiuliuose požeminiuose kambariuose. Tarp jų – ir originalaus Alexanderio Flemingo atrasto penicilino mėginys. Taip pat ir juodas, susiraukšlėjęs shiitake grybas, dar XIX amžiaus pabaigoje parsigabentas iš turgaus Japonijoje.

Šie grybų tipų egzemplioriai – ypač svarbūs taksonomijai (augalų ir gyvūnų sistematikai). Fungariumas jų saugo  net 50 tūkst. Nieko stebėtino, kad Fungariumo mikologai – tikri grybų pavadinimų, klasifikacijos ir įvairovės ekspertai.

Čia galima pasivaikščioti ir po dvi patalpas, kuriose kruopščiai reguliuojamas grybų mėgstamas klimatas. Viena iš jų vadinasi  „Pasaulis“, o kita – „Didžioji Britanija“. Čia driekiasi ilgiausios lentynos, kuriose pūpso 1250 žalių dėžių. Jose, suskirstyti į aplankus, ant specialaus herbariumo popieriaus arba vokuose saugomi grybų pavyzdžiai. Kiekvienoje dėžėje jų yra maždaug 100.

Mikologijos departamentas taip pat siūlo nemokamas konsultacijas dėl apsinuodijimo grybais – šia paslauga gali pasinaudoti ir ligoninės, ir eiliniai gyventojai, susirūpinę dėl kokio nors įtartino grybo, kurį palietė ar paragavo.

Kju mikologijos departamentas turi sukaupęs ir šimtus haliucinogeninių grybų rūšių. Vienos tokių – gerai pažįstamos raudonoji ir baltoji musmirės. Haliucinogeniniai grybai laikomi saugiai užrakinti.

„Grybai – ko gero įvairiausia eukariotinių ląstelių grupė pasaulyje“, –  įsitikinęs Brynas Dentingeris, vyriausiasis departamento mikologas. Jo teigimu, kasdien vien Didžiojoje Britanijoje žmonės suvalgo vieną-dvi rūšis nežinomų šungrybių. Dažniausiai jie atkeliauja iš Kinijos Junanio provincijos. Mokslininkas primena, kad mielės, augalų grybeliai, kerpės, kūlės, pelėsiai – tai pat grybai, priklausantys plačiai ir ypač įvairiai grybų karalystei.


Šiame straipsnyje: grybaiGrybų šventėgrybavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių