Kanados sfinksai – katės su švelnia lyg persikas oda

  • Teksto dydis:

Kanados sfinksai – plikos katės, kurios atsirado dėl naminės katės natūralios genų mutacijos.

Šios katės žmonėms arba patinka, arba kelia pasibjaurėjimą.

1966 m. Toronte naminė katė Elžbieta atsivedė pliką kačiuką, kuris dėl raukšlėtos odos buvo pavadintas Prune (liet. džiovinta slyva). Vėliau jį veisiant vadoje vėl gimė beplaukė katė.

Kanados sfinksus veisianti Aurelija Kanapeckienė prisipažįsta, kad jai katės apskritai nepatikdavo.

„Bet vieną kartą vyras iškrėtė pokštą ir parnešė namo katiną – ir dar pliką. Pamačiau ir nuo to laiko be jų negaliu gyventi. Pirma reakcija buvo „fui“. Nepatiko, kad plikas, ausys didelės, kol buvo mažas, bėgdavo kreivomis kojomis“, – prisimena Kanados sfinksų veisėja.

Netrukus moteriai šios katės tapo mylimiausiais augintiniais. Moteris pasakoja, kad, nors ir beplaukės, šios katės turi švelnią, šiltą odą, jų kūno temperatūra didesnė.

„Jos gimsta jau raukšlėtos, augant raukšlės pasilygina, bet galva ir snukutis lieka raukšlėti. Kuo gilesnės raukšlės, tuo geriau. Ausys turi būti didelės, akys taip pat didelės, citrinos formos. Jos turi būti beplaukės, tačiau pagal standartus plaukai galimi ant ausyčių, nosytės, kojyčių, uodegos“, – šių kačių ypatumus vardija A. Kanapeckienė.

Jos vyras Darius Kanapeckas pasakoja, kad parodose šiais gyvūnais besidomintiems žmonėms jis leidžia paglostyti savo kates, taip norėdamas pakeisti jų neigiamą nuomonę apie šiuos gyvūnus.

Kanados sfinksai nėra visiškai pliki, juos liečiant jaučiamas panašus pojūtis, kaip liečiant zomšą ar šiltą persiką. Kačių odos spalva gali būti įvairi: nuo vienspalvės iki margos – tokia, kokios spalvos būtų katės kailis, jeigu jis augtų. Tie, kas renkasi pliką katė vien dėl to, kad nereikėtų jos prižiūrėti, gali labai apsirikti. Priežiūros tokiam gyvūnui reikia net daugiau nei įprastai naminei katei. Sfinksai neturi kailio, į kurį susigertų riebalai, tad juos būtina maudyti apie porą kartų per mėnesį.

„Mes maudome nedažnai – kartą per mėnesį, o dažniau – jei važiuojame į parodas“, – pasakoja Kanados sfinksų šeimininkė A. Kanapeckienė. Pasak jos, katės pačios išsiprausia, išvalyti reikia tik ausis ir akis.

Vasarą šias kates būtina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, o šaltuoju metų laiku išvis nepatariama leisti į lauką.

„Žiemą viena mylimiausių jų vietų būna ant radiatoriaus. Jos mėgsta šilumą, mėgsta žmogų, todėl naktį palenda kartu miegoti po antklode ir šildo mus“, – pasakoja D. Kanapeckas.

Plačiau apie šias sumanias ir draugiškas kates – laidos „Mūsų gyvūnai“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Už negalinčių išgyventi be žmogaus pagalbos veislių išvedinėjimą "selekcininkus" priderėtų šaudyti be teismo. O jei jiems pasirodys gražu, kai žmonės be nosies ar be ausų (ausys taigi dažnai atlėpusios būna!), arba, dar geriau, be rankų (kad nekaišiotų nagų kur nereikia), tai jiems bus leista tokius "gražuolius" gaminti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių