Kaip prižiūrėti meilės obuolius?

Ne vienas pakaunės gyventojas pomidorus, kuriuos prancūzai vadino meilės obuoliais, augina lauke. Beje, Lietuvoje jie pradėti auginti tik XIX a. pradžioje kaip dekoratyviniai augalai dvarininkų sodybose. Tik po Pirmojo pasaulinio karo juos pradėta auginti valstiečių ūkiuose maistui.

Ne vienas pakaunės gyventojas pomidorus, kuriuos prancūzai vadino meilės obuoliais, augina lauke. Beje, Lietuvoje jie pradėti auginti tik XIX a. pradžioje kaip dekoratyviniai augalai dvarininkų sodybose. Tik po Pirmojo pasaulinio karo juos pradėta auginti valstiečių ūkiuose maistui. Dabar tai labai paplitusi mėgstama daržovė.

Pasak pomidorų selekciją 1973 m. pradėjusios dr. Genovaitės Visockienės, dažniausiai daržininkai klysta parinkdami vietą kuoliukui įkalti ir pririšdami daigą. Mat kuoliukas turi būti įkaltas prie daigo iš šiaurės pusės. Daigą prie kuoliuko reikėjo pririšti ne aštuoniuke, kaip esame įpratę, o tik vieną kartą apie kuolą apsukti virvutę, kad ši neslinktų žemyn.

Pasak specialistės, jei dar nenupurškėte pomidorų profilaktiškai fungicidais (nuo ligas), tai šio darbo nereikėtų atidėlioti ir pakartoti jį kas dvi savaites du kartus. Klysta tie, kurie purškia tik tada, kai išryškėja ligų židiniai – fungicidai sergančių augalų neišgydo, o tik neleidžia ligai plisti. Beje, kiekvieną kartą purškiant reikėtų naudoti skirtingus fungicidus – bus efektyviau.

Neužmirškime reguliariai laistyti meilės obuolius, kad nesutrūkinėtų jų vaisiai. Nelaistykime šaltu vandeniu. Ypač tokiomis kaitriomis dienomis. Laistydami stenkimės neaplieti lapų. Nelaistykime vėlai vakare, kad prie augalo nesikondensuotų drėgmė, sudaranti sąlygas grybinėms ligoms plisti. Neužmirškime palaistę supurenti dirvą apie augalus 8–12 cm gyliu, o suvešėjus lapams – 4–6 cm gyliu.

Pradėjus megzti vaisius, pomidorams reikia daugiau azoto, todėl juos reikia tręšti daug azoto turinčiomis trąšomis. Neužmirškime genėti pomidorų pažasčių ūglių, kol jie ne ilgesni kaip 5 cm. Norint gauti didesnį derlių, augalai formuojami su 2–3 stiebais. Tačiau dabar, esant tokiems sausiems orams, pats svarbiausias darbas – teisingai palaistyti. Tiesa, daržininkai skundžiasi, kad lauko pomidorų lapai pradėjo suktis į vidų, tačiau tai nėra didelė bėda. Pasak dr. Genovaitės Visockienės, taip atsitiko dėl šaltų naktų. Jei apatinė lapo pusė pamėlusi, įgavusi violetinį atsapalvį, vadinasi, trūksta boro ar fosforo. Todėl reikėtų palaistyti kompleksinėmis trąšomis, kuriose yra minėtų elementų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių