Kaip nesugadinti skintų gėlių grožio?

Kol sulauksime pirmųjų pavasarinių žiedų, džiaugiamės pirktomis gėlėmis. Kiekviena jų – nepakartojama, todėl verta pagarbos ir etiketo.

Keletas nesudėtingų taisyklių, truputis praktikos – ir nė nepastebėsite, kaip net banali ar paliegusi gėlė virs namų karaliene.

Jei dovanojusysis pamiršo, būtinai išvyniokite gėles iš popieriaus, taip pat ir iš celofaninio. Gavę dovanų ar įsigiję skintų gėlių, merkite paisydami ne tik kiekvienos gėlės įnorių (frezijoms pakanka 5 cm vandens, rožėms ir tulpėms – 10 cm, gvazdikams, narcizams – 10–15 cm), bet ir parinkdami tinkamą merktuvą.

Romantiškas butelio formos vazas (idealus merktuvas frezijoms) – ar šiuo tikslu naudojamą aukštą butelį – stilinga sugrupuoti po kelias, tačiau į vieną merkite ne daugiau nei tris stiebus.

Cilindro formos vazose gražiausiai atrodo laisvai pamerktos, o ne it kareiviai sugrūstos gėlės. Beje, renkantis permatomo stiklo tokios formos vazas į akį kris ne tik žiedas, bet ir kartu pamerktas žalumynas.

Apskritai merktuvai idealiai tinka analogišką žiedyną turinčioms hortenzijoms, puošniosioms gloriozoms merkti – kiek įkypai įmerkta šakelė atrodys daug stilingiau nei čia pamerkta apvali, detalių turtinga puokštė.

Merktuvas – tik įrankis gėlių grožiui išryškinti. Bene geriausiai šį teiginį patvirtina į paprastą kubo formos stiklinę ar baltą keraminę vazelę pamerktų išraiškingų pavasarinių gėlių (hiacintų, trumpastiebių tulpių, žydrių, puokštinių narcizų) kompozicija. Merkti galima tiek vienos rūšies gėles, tiek dviejų trijų – svarbu prisiminti, kad dažnai mažiau detalių sukuria didesnį efektą.

Vis dėlto ir iš pavienių ne itin išvaizdžių (net ir skirtingos formos žiedynus turinčių) gėlių galima sukurti puikią dinamišką kompoziciją – tereikia paieškoti skirtingų formų, tačiau tos pačios spalvos merktuvų. Pastarieji gali būti ir iš skirtingų medžiagų – tiks ir keramika, ir permatomas, nepermatomas, blizgus bei matinis stiklas.

Sutelkite kantrybę ir žaiskite su gėlėmis, kol liks gražus bent vienas puokštės žiedas. Paskutinę rožę ar gvazdiką trumpučiu kotu pamerkite į kuklų (geriausiai – visiškai baltą) kavos puodelį, taurelę. Miniatiūrinė kompozicija primins mielą progą, kuria gauta puokštė, ar ją dovanojusį asmenį.


Šiame straipsnyje: gėlėsetiketasaugalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių