Kaip kovoti su vaisinėmis muselėmis?

Kova su vaisinėmis muselėmis nėra lengva, tačiau jos išnykti gali ir savaime. Taip sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento epidemiologė Rita Švambarienė.

LRT RADIJO klausytoja Kazimiera iš Vilniaus domisi kova su vaisinėmis muselėmis. „Norėčiau sužinoti, kaip kovoti su maistinėmis muselėmis, drozofilomis, atsiradusiomis virtuvėje. Ką reikia daryti, kaip apsisaugoti? Ir kaip nuo jų gelbėtis?“ – teiraujasi klausytoja. 

Epidemiologė R. Švambarienė aiškina, kad drozofilomis vadinamos vaisinės muselės. „Tai iš tikrųjų yra sezoninės muselės, kurios atsiranda dažniausiai ant vaisių ir daržovių vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje. Dėl gendančių produktų jos greitai dauginasi, yra be galo vislios ir skraido aplink“, – sako R. Švambarienė.

Pašnekovė tikina, kad kova su šiomis muselėmis nėra lengva. Ji pataria nelaikyti supuvusių ar pradedančių pūti vaisių, daržovių ir išvis nelaikyti didesnių jų kiekių patalpoje.

„Reikia stengtis vaisių ir daržovių likučių nemesti į šiukšliadėžę, jei sumetėme – užrišti ir išnešti tuos maišus iš patalpos. Galima bandyti daryti kažkokias gaudykles, įpilant į stiklines ar butelius rūgščių ar parūgusių sulčių, acto, kad museles sugaudytume“, – pataria specialistė.

Ji siūlo įsigyti ir specialių gaudyklių, kurių pagrindas – lipnios plėvelės. „Tokios priemonės gal kažkiek ir padėtų. Tačiau atvės orai, nukris temperatūra žemiau 20 laipsnių ir tos muselės, kaip staigiai atsirado, taip staigiai ir išnyks“, – tikina R. Švambarienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paprasčiausiai

Paprasčiausiai portretas
Įsijunkite siurblį ir susiurbkite. Po kurio laiko pakartokite. Daug jau neatsiras, bet ir vėl galima susiurbti. Aišku, vaisius reikia slėpti arba laikyti vėsiai.

VASILIJUS

VASILIJUS portretas
VISKAS LABAI PAPRASTA BE SPECIALISTU: REIKIA PAIMTI 0.5 -0.750 L. STIKLAINI I JI PRIDETI OBOLIU ZEVELIU, GRAUZTUKU, IS POPIERIAUS SUSUKTI MAISELI PALEKANT MAZA SKYLUTE APACIOJE IDETI I STIKLAINI, KRASTUS PRISPAUSTI GUMELE IR PALIKTI. MUSELES ANT PRARUGUSIU OBUOLIU KVAPO PATEKS PER SKYLUTE I STIKLAINI BET ATGAL ISLYSTI NEGALES. VISIEMS I SVEIKATA.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių