Kai žiema pasibeldžia į lesyklas

Nebus visa žiema tokia šilta kaip gruodį – sausis jau parodė savo jėgą. Ir dar parodys – tai byloja orų prognozės. Tad turime padėti prie mūsų namų gyvenantiems paukščiams šiuo jiems sunkiu metu, tačiau tai turime daryti be žalos sparnuočiams.

Būti priklausomam nuo gamtos

Gal ir neblogai, pavyzdžiui, sodams, kai šąla – kenkėjų liks mažiau, tačiau sparnuočiams toks metas, kai susidraugauja šaltis, sniegas ir ledas, tampa sunkmečiu. Kokį maistą sparnuočiams mes galime siūlyti ir kokio – ne? Apie tai kalbėjomės su savotišką gamtos priklausomybę turinčiu Lietuvos ornitologų draugijos nariu, gamtos fotografu Borisu Belchevu. Ornitologo meilė gyvajai gamtai ryški jo fotografijose, beje, noriai spausdinamose Prancūzijos, Anglijos specializuotuose leidiniuose, eksponuojamose įvairiose parodose.

Bulgaras Borisas Lietuvoje tapo aplinkotyros ir ekologijos specialistu. Šiuo metu jis gyvena Šilutės krašte – paukščių ir gamtos karalystėje, dažniausiai organizuodamas užsieniečiams išvykas į gamtą, kurią jie stebi, fotografuoja. O Lietuvos gamta turtinga – čia vien paukščių gyvena ar apsilanko beveik 400 rūšių. Iš visų sparnuočių Boriso mylimiausias yra tulžys. Šis mažas paukštelis, pats išsikasantis sau urvą, yra labai spalvingas ir žaismingas. Jis išsisikiria iš kitų mėlyna nugara, oranžine krūtine, ilgu snapu ir gebėjimu nardyti. Tulžiai gyvena prie švarių upių, kur plaukioja mažos žuvytės. Paukštis jas pagavęs žaidžia su jomis tarsi katinas su pele.

Bet grįžkime prie gyvenvietėse, miestuose žiemojančių sparnuočių.

Lesyklos saugumas

Borisas nustebino pasakęs, kad tokie įprasti žiemą Lietuvoje paukščiai, kaip, pavyzdžiui, kikiliai, zylės ir geniai yra migrantai. "Tai pastebėta žieduojant paukščius. Pasirodo, minėtų rūšių paukščiai migruoja tarp Šiaurės ir Lietuvos, o štai pavasarį esu fotoaparatu užfiksavęs Prancūzijoje sužieduotą mėlynąją zylę, kuri peri Lietuvoje. Bet dabar žiema, ir reikia kalbėti apie lesyklas ir lesalus, o ne apie perėjimą, – šyptelėjo Borisas, krestelėjęs savo vešlią ševeliūrą. – Pirmiausia – lesykla turi būti įrengta apsaugotoje nuo kačių teritorijoje. Katės ypač pavojingos žvirbliams, nes jie mėgsta rinkti nukritusius žemėn lesalus. Labai svarbu, kad šalia lesyklos augtų koks tankus krūmas, kuriame maži paukšteliai galėtų pasislėpti nuo paukštvanagio.

Svarbiausia – pradėti lesinti nuo pirmo sniego ir tęsti tai be pertraukos iki žiemos pabaigos.

Nuo paukštvanagio paukščius lesykloje gali apsaugoti ir grotelėmis (tai gali būti vielinės tvoros su didelėmis skylėmis fragmentas) apkalti lesyklos šonai, pro kuriuos, esant reikalui, paukšteliai galėtų išskristi arba likti lesykloje, nes paukštvanagis jų ten nepasieks per grotas. Jei visi lesyklos šonai apkalti grotelėmis, tai jos stogas turi būti atveriamas ar nukeliamas, kad būtų galima išvalyti lesyklą, įberti lesalų. Mat labai svarbu bent kartą per mėnesį išvalyti lesyklą, kad joje neliktų seno, supelijusio maisto, kas yra labai pavojinga mažųjų paukščių sveikatai", – pabrėžė Borisas.

Kas ypač kenkia

Į klausimą, kuo geriausiai lesinti mažuosius sparnuočius, pašnekovas atsakė – nekepintomis ir nesūdytomis saulėgrąžomis, tačiau kartu pažymėjo, kad, rinkdamiesi jas parduotuvėje ar turgavietėje, turime atkreipti dėmesį į lukštus: jei lukštuose yra matomos skylutės, tai yra požymis, kad viduje jau apsigyveno branduoliu mintančios kirmėlaitės – tokios saulėgrąžos netinkamos paukščiams. "Aš verčiau perku lukštentas saulėgrąžas – pavasarį nereikia tvarkyti aplinkos dėl lukštų gausos ir vargu ar kiek nors sutaupyčiau pinigų, pirkdamas nelukštentas saulėgrąžas – juk mokame ir už paukščių nelesamus lukštus", – samprotavo pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip tai taip

Taip tai taip portretas
tikrai gražios sniegenos, bet kai bent viena sniegena į lesyklą prisistato - nei zylėms, nei bukučiams, nei dar kam vietos nebelieka. Ne tiek lesa, kiek išsižioję kaip drakonai ir "stoikę" nutaisę visus iš lesyklos vaiko. Tik svilikai sniegenų nebijo, na ir geniai gal.

Labai

Labai portretas
gražūs paukšteliai yra sniegenos, tos kur viršutinėj nuotraukoje, bet jas matau tik vasario gale ar kovo pradžioje. Kaip nutupia ant medžių, akių negaliu atitraukt koks grožis. Obelys atrodo lyg būtų su raudonais obuoliais, tik kad be lapų. Jo tuo metu turėtų išskrist į šaltus kraštus, joms Lietuvoje jau per šiltas kovo mėn.klimatas. Vieną kitą sniegeną matau ir žiemą lesyklose, bet masiškai tai tik pavasarėjant. Tikriausiai jos būriuojasi visos į krūvą ir išskrenda.

Erzelis

Erzelis portretas
...ne,ne-varnėnų šiemet nemačiau,tai buvo praeitą ar užpraeitą žemą...kadangi kiekvienais metais maitinu,nebepamenu kada,tik ne šiemet...išskyrus zyles.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių