Kada geriausia skinti obuolius?

  • Teksto dydis:

Obuolių skynimo laikas priklauso ir nuo jų veislės, ir nuo metų laiko, tačiau yra keletas bendrų požymių, kurie padės atskirti, ar jau laikas obuolius ruošti žiemai, sako Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanas Viktoras Pranskietis.

LRT radijo klausytoja nori sužinoti, kada palankiausia skinti obuolius. Ji domisi, ar skynimo laikas priklauso nuo obuolių veislės.

„Kada geriausias laikas skinti obuolius? Ar tai priklauso nuo laiko, ar nuo obuolių rūšies? Ar dabar jau galima obuolius skinti žiemai?“ – klausia moteris.

Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanas V. Pranskietis sako, kad rugsėjo pabaiga – pats laikas obuoliauti.

„Žinoma, tai priklauso ir nuo obuolių veislės, ir nuo metų laiko“, – kalba jis. Žinovo teigimu, yra veislių, kurias nuskinti reikėjo jau rugpjūčio pabaigoje, pvz., veislės „Auksis“ obuolius.

Tačiau egzistuoja bendri požymiai, pagal kuriuos galima nutarti, ar jau laikas skinti obuolius žiemai.

„Pirmas požymis, kad obuoliai jau yra skintini, – parudavusios sėklos. Obuolį reiktų perpjauti ir pažiūrėti: jeigu sėklos parudavusios, obuolys jau subrendęs“, – aiškina specialistas.

Kitas požymis, pasak jo, – obuolys lengviau atsiskiria nuo kotelio, nebereikia jo plėšti.

Kalbant apie datą, palankiausias laikas Lietuvoje skinti obuolius turėtų būti prieš šalnas. „Pirmoji šalna jau buvo, bet nieko tokio – iki 5 laipsnių šalnos obuoliams nepakenkia“, – tikina V. Pranskietis.

Jis pažymi, kad patogiausias skynimui – rugsėjo galas. „Dabar yra pats geriausias laikas“, – besirūpinantiems derliumi primena pašnekovas.


Šiame straipsnyje: obuoliaigamtaSodasskinti

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių