Ką reiškia kačių kniaukimas ir kada verta susirūpinti?

  • Teksto dydis:

Tam tikrų veislių katės yra tylios, kitos kniaukia, atrodo, visai be reikalo. Tačiau katės gali kniaukti dėl rimtų priežasčių, sako veterinarijos gydytoja Indrė.

„Katės miauksėjimas yra vienas iš bendravimo būdų su žmogumi. Tarpusavyje katės dažniausiai bendrauja judesiais, skleidžiamais kvapais, o būtent miauksėjimas yra skirtas bendravimui su žmogumi, – aiškina veterinarijos gydytoja. – Katė gali prašyti maisto, gali prašyti skanėstų, gali tiesiog prašyti dėmesio, kai jai jo trūksta. Bet būna ir tokių patologinių miauksėjimų, kai tai jau žmogui kelia nerimą ir susijaudinimą. Tai dažnai susiję su kitais simptomais: katė pradeda mažiau valgyti, mažiau gerti, nenori žmogaus dėmesio.

Dažnai klientai skundžiasi, kad jų katei depresija, nors iš tikrųjų katės neserga depresija. Tokiu atveju jau reikėtų kreiptis į veterinarijos gydytoją ir ištirti katę, nes tai gali būti tiek inkstų, tiek kasos, tiek kepenų sutrikimai ar akmenligė.“

Pasak veterinarijos gydytojos, būna, kad katė sėdi dėžutėje, atlieka gamtinių reikalus ir miauksi. Tai jau yra signalas, kad gali būti akmenligė ar kažkokia inkstų liga. Tokiu atveju būtina tirti šlapimą, kraują, t. y. būtinas vizitas pas veterinarijos gydytoją.

Taigi miauksėjimas ne visada yra vien bendravimo išraiška, tai gali būti ir ligos požymis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių