Jei manote, kad dinozaurai išnyko, pasižvalgykite aplinkui

Įprasta manyti, kad visi dinozaurai jau išnykę, bet kai kuriuos iš jų, pavyzdžiui, žvirblius, varnas ar balandžius, mes kasdien matome savo akimis, LRT RADIJUI sako paleontologas Andrejus Spiridonovas. „Paukščiai yra dinozaurai. Jie turi plunksnas, snapus – tai dinozaurams būdingi bruožai. Vienintelis bruožas, kuris skiria paukštį nuo kitų dinozaurų, yra gebėjimas skraidyti“, – kalba mokslininkas.

– Jungtinės Karalystės mokslininkai iš Redingo universiteto atliko tyrimą, kuriame rašoma, kad dauguma dinozaurų rūšių sparčiai nyko gerokai anksčiau, nei į Žemę nukrito meteoritas, t. y. 50 mln. metų prieš šią katastrofą. Papasakokite plačiau apie šią teoriją, mokslininkų argumentus ir metodiką.

– Mokslininkai naudojo pažangius skaitmeninius statistinius metodus, kurie prieš 15–20 metų buvo neįmanomi, nes dar nebuvo tokių matematinių metodų, kompiuterinių pajėgumų. Šiame tyrime jie panaudojo vadinamuosius apibendrintuosius, tiesinius, mišriuosius modelius. Be to, išnagrinėjo gana išsamų genetinį dinozaurų laiko medį (angl. „time tree of life“). Mokslininkai išnagrinėjo tris duomenų šaltinius, 420 ir 614 taksonų (rūšių arba genčių) ir jų pasiskirstymą laike. Tokiu būdu jie ištyrė, kokiu būdu keitėsi pusiausvyra tarp dinozaurų atsiradimo ir išmirimo greičio.

Per paskutinius keliasdešimt milijonų dinozaurų egzistavimo metų, kaip nustatė mokslininkai, visose trijose pagrindinėse jų grupėse – zauropodų, teropodų ir paukščiadubenių dinozaurų – išmirimo greitis buvo pastovus, bet mažėjo naujų rūšių atsiradimo greitis. Toks disbalansas ir sukėlė dinozaurų rūšių įvairovės mažėjimą.

– Ar mokslininkai turi versijų, kodėl rūšių mažėjimas tuo metu buvo toks didelis?

– Jie pateikė įvairių versijų. Įtikimiausia priežastis buvo tektoniniai ir klimato pokyčiai – mokslininkai netgi surado funkcinius ryšius. Tarkime, jei vienu metru pakyla jūros lygis, maždaug nuo 0,5 iki 20 proc. padidėja dinozaurų rūšiadaros greitis. Tuo metu, vėlyvuoju kreidos periodu, jūros lygis mažėjo, pasikeitė kontinentų struktūra (rūšių gyvenamoji erdvė) ir sumažėjo rūšiadarų potencialas. Dinozaurai tiesiog sukurdavo mažiau rūšių, nes sumažėjo galimybių.

 


Šiame straipsnyje: dinozauraipaukščiaiGyvūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių