Jau pasirodė pirmieji gandrai: metas registruoti sugrįžusius paukščius

  • Teksto dydis:

Dauguma pavasario pranašautojų, ruošiasi palikti savo žiemavietes šiltuose kraštuose. Lietuvos ornitologų draugija kviečia jus, dalyvauti „gyvojo pavasario“ paukščių stebėjimuose. Pernai metais pirmieji  baltieji gandrai Lietuvoje pastebėti kovo 7, 8 dienomis Panevėžio, Varėnos rajonuose. Šiemet pirmieji gandrai stebėti šiek tiek anksčiau – Ukmergės rajone kovo 2 dieną maždaug 3km už Liaušių km. Gandrą pastebėjo LOD nariai Asta ir Kęstutis Jarmalavičiai. Kovo 4 dieną Vilkaviškio raj. Pilviškių kaime stebėti 2 gandrai skrendantys iš pietų pusės, šiaurės link. Gandrus stebėjo Ingrida Leškevičienė. Įprastai į dangų žvalgytis patariame jau nuo kovo mėnesio vidurio.

Gyvasis pavasaris (Spring Alive) – tai paukščių stebėjimų apžvalga. Jūsų dėka mes kasmet galėsime stebėti pavasario atgimimo eigą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Dalyvavimas šiame projekte yra labai paprastas ir įdomus. Viskas, ką Jums reikės atlikti, tai užregistruoti savo pirmuosius kai kurių paukščių rūšių stebėjimus internetinėje svetainėje čia. Mus domina Jūsų stebėjimai, kada pasirodė pirmoji šelmeninė kregždė, čiurlys, gegutė, baltasis gandras ir egzotiškos išvaizdos bitininkas.

Jūsų stebėjimai labai svarbūs

Naudojant Jūsų pateiktus duomenis svetainėje yra kuriami žemėlapiai, kuriuose galima stebėti, kaip paukščiai sugrįžta iš savo žiemojimo vietų. Reguliariai tikrindami žemėlapius, stebėdami paukščius ir įvesdami duomenis apie savo stebėtus paukščius, galime paspartinti pavasario eigą savo šalyje ar regione. Svarbiausia tai, kad remiantis Jūsų stebėjimais, turėsime galimybę kasmet sužinoti tikslias pirmųjų migrantų sugrįžimo datas, o galbūt net įvertinti kai kuriuos paukščių migracijos ypatumus ar nustatyti migracijos eigą įtakojančius aplinkos pokyčius.

Pasaulinė paukščių apsaugos organizacija BirdLife international šiuo tarptautiniu ir užsienyje daug dėmesio sulaukusiu projektu siekia priminti, kad migruojantys paukščiai aptinkami visoje Europoje, jie kerta daugybės valstybių sienas, ir, kad kiekvienas iš mūsų gali stebėti šį įspūdingą gamtos reiškinį prisijungdamas prie visoje Europoje vykstančio projekto. Taip pat didelis dėmesys yra skiriamas ekologiniam švietimui,  iš specialaus skyrelio mokytojai bei klubų ar būrelių vadovai gali atsisiųsti pagalbinės – informacinės medžiagos ir ją panaudoti per užsiėmimus. Gyvasis pavasaris ir toliau populiarėja tarp gamta besidominčių žmonių.

Faktai:

Tarptautinis projektas Gyvasis pavasaris (Spring alive) vyksta Europoje, Afrikoje ir Centrinėje Azijoje

Pernai metais šiame projekte dalyvavo net 56 šalys

Užregistruota 178,287 stebėjimų

Suorganizuoti 467 renginiai (303 Europoje, Azijoje ir 164 Afrikoje).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jau pamaciau du gandrus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių