Italija ir Šveicarija susiginčijo dėl „blogai besielgiančių“ lokių

  • Teksto dydis:

Italijos ir Šveicarijos konfliktas dėl lokių, kurie klaidžioja Alpių kalnuose pereidami iš vienos valstybės teritorijos į kitą, kilo praktiškai dėl skirtingo sąvokos „blogas elgesys“ supratimo, praneša portalas theguardian.com. 

Barnis dėl lokių „etiketo“ prasidėjo, kai vienas iš Šveicarijos kantonų – Graubündenas atsiuntė trumpą pranešimą dėl lokių, atklystančių iš Italijos Trentino regiono. Italija mėgina atkurti lokių populiaciją, tačiau Šveicarijoje šie ima kaulyti maisto, žudo naminius ūkininkų gyvulius bei kelią sumaištį.

„Kai kurie lokiai yra problemiški, tad negalime jų priimti ir rizikuoti, kad toks didelis plėšrūnas susidurs su vietos populiacijomis, - konstatavo Šveicarijos kantonas (rajonas, - red. past). - Problemiški lokiai turėtų būti naikinami tuomet, kai jie dar yra jaunikliai ir jų (Italijos valstybės) teritorijoje.“

Italijos aplinkosaugos ekspertai į tokį pareiškimą atsakė, kad pašalinti „probleminius“ lokius jų jaunystės metais būtų taip pat sunku, kaip ir nusileisti tokiam Šveicarijos prašymui.

„Koks siaubas!, - emocionaliai į pranešimą reagavo Rosa Marino, prieš medžioklę kovojančios nacionalinės Italijos lygos atstovė. - Ar čia pagrindinis blogis, prieš kurį pasaulis turėtų kovoti? Lokys, pabudęs po žiemos miego, kuris stengiasi išvengti susitikimo su žmonėmis ir stengiasi pusryčiams suėsti tai, ką randa.“

Šveicarai, kurie leidinio „The Guardian“ įsitikinimu kiek iš aukšto žiūri į nevisuomet disciplinuotus Italus, pademonstravo dar didesnę netoleranciją neklusniems lokiams, nušaudami vieną iš jų šiais metais. Lokys atklydo į Poshiavo miestelį.

Vienas Italijos ekspertų pabrėžė, kad reikia kuo greičiau ieškoti kompromiso, kol nebuvo pralieta dar daugiau lokių kraujo.

„Siekiant išspręsti sienos kirtimo problemą, būtina rasti konkretų susitarimą dėl to, koks lokys bus laikomas „problematišku“, - sakė Romos zoologijos profesorius Luigis Boitanis dienraščiui „La Repubblica“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių