Įspėja ūkininkus: kiaulių maras vis dar plinta

  • Teksto dydis:

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad afrikinis kiaulių maras tebeplinta į Lietuvos gilumą, apimdamas vis naujus rajonus, seniūnijas.

Kauno VMVT viršininko pavaduotojas – valstybinis veterinarijos inspektorius Linijus Valiuška ragina ūkininkus būti itin budrius ir laikytis biologinio saugumo priemonių reikalavimų kiaulių laikymo vietose.

"Primename, kad kiaules privaloma deklaruoti vieną kartą ketvirtyje, t.y. sausį, balandį, liepą ir spalį. Nauja yra tai, kad ūkis, kuriame savo reikmėms laikoma iki dešimt penimų kiaulių, laikomas smulkiu ūkiu, o tas, kuriame yra bent viena paršavedė – komerciniu. Pastarajam ūkiui taikomi didesni biologinio saugumo reikalavimai. Beje, sunegalavus ar nugaišus bet kurio ūkio kiaulei, apie tai būtina pranešti privačiam veterinarijos gydytojui arba Kauno VMVT", – sakė L.Valiuška.

VMVT primena: laukinių paukščių migracijos metu draudžiama naminius paukščius laikyti lauke palaidus, nes tai kelia jiems pavojų užsikrėsti paukščių gripu. "Ši klastinga liga pavojinga ne tik naminiams paukščiams, bet ir jų šeimininkams, – įspėjo L.Valiuška. – Todėl radus negyvą laukinį vandens paukštį ar pradėjus gaišti ūkyje laikomiems naminiams paukščiams, privaloma nedelsiant pranešti privačiam veterinarijos gydytojui ar Kauno VMVT." Daugiau informacijos – Kauno VMVT tel. (8–37) 312 341, 314 318, 490 379, 313 516.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių