Išnykusiam sterbliniam liūtui – gamtininko D. Attenborough vardas

  • Teksto dydis:

„Kačiuko dydžio“ sterblinis liūtas, prieš maždaug 18 mln. metų medžiodavęs Australijos senoviniuose drėgnuosiuose atogrąžų miškuose, buvo pavadintas Didžiosios Britanijos veterano gamtininko Davido Attenborough (Deivido Atenborou) vardu.

Naujai aprašytos rūšies Microleo attenboroughi fosilijų buvo rasta Riverslėjaus pasaulio paveldo vietovėje, kuri laikoma vienu reikšmingiausių pasaulyje fosilijų telkinių. Tą atokią vietovę Kvynslando valstijos šiaurės vakaruose prieš kelerius metus tyrinėjo Sidnėjuje įsikūrusio Naujojo Pietų Velso universiteto (UNSW) paleontologai.

„Jis buvo maždaug pilkosios voverės dydžio... galbūt kiek didesnis negu kačiukas“, – naujienų agentūrai AFP penktadienį sakė UNSW paleontologė Anna Gillespie (Ana Gilespi). Ji pridūrė, kad šie plėšrūnai tikriausiai svėrė apie 600 g ir buvo smulkesni negu kiti išnykusios sterblinių liūtų šeimos (Thylacoleonidae) atstovai.

„Jie tikriausiai gyveno ir medžiojo medžių viršūnėse; galbūt medžiojo smulkius vabzdžius ir smulkius stuburinius – pavyzdžiui, driežus, varles ir paukščius“, – sakė mokslininkė.

Išsamesnės informacijos apie šiuos gyvūnus pateikiama straipsnyje, paskelbtame žurnalo „Palaeontologia Electronica“.

Kai kurie Microleo attenboroughi dantys buvo „pailgi, mirtinai aštrūs, peilio pavidalo kapliai, esantys prieš plokštesnius krūminius dantis“, aiškino A. Gillespie. Tokia dantų struktūra būdinga ir kitiems šios šeimos sterbliniams plėšrūnams.

A. Gillespie sakė, kad šie išnykę gyvūnai tikriausiai gyveno karšto ir drėgno klimato juostoje. Mokslininkė atkreipė dėmesį į „neįtikėtinai turtingą“ Riverslėjuje rastų gyvūnų liekanų įvairovę, beveik prilygstančią žinduolių rūšių įvairovei mūsų laikų Borneo saloje Pietryčių Azijoje.

Išnykusiam sterbliniam liūtui buvo suteiktas D. Attenborough vardas, nes šis aplinkosaugos entuziastas ir Didžiosios Britanijos nacionalinio transliuotojo BBC žvaigždė jau seniai pabrėžia Riverslėjaus fosilijų reikšmę, pridūrė A. Gillespie.

„Jis lankėsi toje vietovėje ir joje filmavo. Jis iš tikrųjų laikė ją viena iš keturių svarbiausių fosilijų telkinių pasaulyje dėl įvairovės ir fakto, kad ji suteikia mums žinių apie Australijos aplinkos bei gyvūnijos pokyčius per labai ilgą laikotarpį“, – sakė tyrėja. Pasak A. Gillespie, UNSW tyrėjai Riverslėjuje rado fosilijų, kurių amžius – 1,9–24 mln. metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių