Indijos mokslininkai naują vorų rūšį pavadino „Hario Poterio“ personažo vardu

  • Teksto dydis:

Indijos mokslininkai atrado naują vorų rūšį, kuri „neįtikėtinai“ panaši į Paskirstymo kepurę iš istorijų apie Harį Poterį ir pavadino tą rūšį kepurės savininko Godriko Grifo vardu, ketvirtadienį pranešė mokslininkai.

Ištikimi berniuko burtininko gerbėjai mokslininkai praėjusį spalį rado 7 mm dydžio vorą, kai tyrinėjo Vakarų Gatų kalnyną, esantį pietvakarių Indijoje.

„Mano kolegos ir aš esame tikri moksliukai ir pamanėme: „Ei, tas voriukas atrodo visai kaip Paskirstymo kepurė.“ Jis buvo neįtikėtinai į ją panašus“, – naujienų agentūrai AFP sakė mokslininkas Javedas Ahmedas (Džavedas Ahmedas).

„Taigi, susitarėme, kad jei paaiškės, jog tai yra nauja rūšis, pavadinsime jį Paskirstymo kepurės garbei“, – pridūrė jis. Populiariojoje filmų bei knygų serijoje apie Harį Poterį Paskirstymo kepurė skirsto studentus į Hogvartso burtų ir kerėjimo mokyklos koledžus.

Birželį Mumbajuje dirbantis J.Ahmedas ir jo komanda buvo „100 procentų“ tikri, kad atrado naują vorų rūšį, taigi jie žengė dar vieną žingsnį ir savo atrastą naktinį vorą, ant kurio pilvelio yra smaili išauga, pavadino Eriovixia gryffindori.

Ekspertai patvirtino, kad aptiktas voras, kurio išvaizda imituoja lapus, kad išvengtų priešų, tikrai yra naujai atrasta voragyvių rūšis.

Apie šį atradimą buvo paskelbta Indijos arachnologijos žurnalo gruodžio mėnesio numeryje ir sukėlė tikrą jaudulio bangą socialiniuose tinkluose. Savo džiaugsmą tviteryje išreiškė ir pati Hario Poterio kūrėja J.K.Rowling.

„Man didelė garbė! Sveikinu suradus dar vieną #FantasticBeast („fantastinį gyvūną“)!“, – J.Ahmedui socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J.K.Rowling.

„Kiek moksliukų turi galimybę aprašinėti rūšis, dar mažiau – jas pavadinti populiariosios kultūros ikonos garbei? Ir tada tos ikonos kūrėja parašo tviteryje žinutę, kad ji yra dėkinga ir pagerbta. Mane tai labai pradžiugino!“ – sakė J.Ahmedas.

Šis atradimas pasirodė po to, kai kinuose pradėtas rodyti filmas „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti“ (Fantastic Beasts and Where to Find Them). Ši juosta buvo sukurta pagal J.K.Rowling (Dž.K.Rouling) 2001 metais parašytą to paties pavadinimo knygą, kurios veiksmas taip pat vyksta Hario Poterio pasaulyje. Vos pasirodęs Šiaurės Amerikos kino teatruose šis filmas uždirbo 75 mln. dolerių (per 72 mln. eurų).

„Godriko Grifo“ voras – ne pirmoji rūšis, pavadinta įžymybės – tikros ar išgalvotos – vardu. 2009 metais Malaizijoje rastas geltonas voras buvo pavadintas popmuzikos žvaigždės Davido Bowie (Deivido Bouvio) vardu.

Trejais metais vėliau australų mokslininkai pavadino vieną musę aukso spalvos pilveliu dainininkės Beyonce (Bejonsės) garbei, o šiemet Kalifornijoje Folsomo miesto apylinkėse aptiktą tarantulą mokslininkai pavadino muzikanto Johnny Cash (Džonio Kešo) vardu, nes ši amerikiečių muzikos legenda atliko dainą „Folsom Prison Blues“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių