Į Norvegiją plūsta turistai, trokštantys išvysti pašvaistę

Norvegija skelbia, kad turistų, norinčių išvysti Šiaurės pašvaistę pastarąjį dešimtmetį padaugėjo penkis kartus. Įstabų dangaus reginį susirinkę išvysti turistai, apgailestauja tik dėl vieno – per šventes nedirba maitinimo įstaigos.

Šiaurės pašvaistė – šviesos, puošiančios naktinį dangų. Šį pasakišką reiškinį gamta dovanoja tik kelioms Šiaurės šalims: Islandijai, Aliaskai, Suomijai, Kanadai ir Norvegijai. Pastarosios gyventojai ir svečiai grožėtis Šiaurės pašvaiste vyksta į Trumsę. Šis miestas nuo vėlyvo rudens iki ankstyvo pavasario kviečia gėrėtis liepsnojančiu dangumi.

Šiaurės Norvegija džiaugiasi, kad šiemet sulaukė 30 procentų daugiau turistų nei pernai. Trumsė – septintas pagal dydį Norvegijos miestas. Šiame mieste, esančiame vos už 400 km nuo poliarinio rato, didžiausia tikimybė pamatyti Šiaurės pašvaistę yra sausio–vasario mėnesiais. Tada Trumsę užplūsta norvegai bei turistai iš kitų šalių.

Šiuo laiku mieste rengiami Poliarinės pašvaistės festivaliai. Žiemą pašvaistės būna tokios stiprios, kad ištisus kalnus bei fjordus nudažo ryškiomis spalvomis. Į Trumsę iš visos Norvegijos keliasi samiai, dar vadinami lapiais. Jie – itin įdomūs vietiniai Skandinavijos gyventojai. Augina elnius, klajoja po sausumas bei jūras ir šneka samių kalbomis.

Vis dėlto turistai sako, kad gražiais ir įdomiais vaizdais sotus nebūsi ir apgailestauja, jog per žiemos šventes nedirba maitinimosi įstaigos.

„Norėtume, kad maitinimosi paslaugų įstaigos dirbtų per Kūčias ir Kalėdas, nes tomis dienomis turistams tenka sukti galvas, kur pavalgyti“, – apgailestauja Viešbučio direktorius Ayvindas Alapnesas.

Bijančius atšiaurių orų, norvegai drąsina – nebūna blogo oro, tik bloga apranga, todėl keletas sluoksnių specialios aprangos, ir pramogoms pasiruošta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių