Gyventojai grožėjosi saulės halu

Klaipėdos regiono gyventojai antradienį stebėjo įdomų gamtos reiškinį – saulės halą. Jis buvo matomas pačiame mieste, prie jūros, netoli uostamiesčio esančiose gyvenvietėse. Specialistų teigimu, aplink saulę matomas ratilas prognozuoja oro permainas.

Halas yra optinis atmosferos reiškinys, galintis atrodyti kaip šviesūs ratilai, lankai, stulpai ar dėmės. Halas gali susidaryti ir aplink saulę, ir aplink mėnulį. Ratilo spalvos būna įvairaus ryškumo. Jos išsidėsto tam tikra tvarka – išorės link rikiuojasi rausva, geltona, žalia ir žydra spalvos.

Specialistai aiškina, kad halas susidaro tuomet, kai danguje pasirodo ploni sluoksniniai debesys iš ledo kristalų. Jis tampa pastebimas, nes ledo kristalai laužia šviesą.

Šis reiškinys nėra retas, tačiau dažnai lieka nepastebėtas. Lietuvoje aplink saulę jis susidaro 40–60 kartų per metus, aplink mėnulį – 15–20 kartų.

Miniatiūrinį halą žiemą galima pamatyti ir aplink kitus šviesos šaltinius, tarp kurių – žibintai.

Aiškinama, kad halas įspėja apie orų pablogėjimą, o žiemą – apie atodrėkį, nes susidaro debesų sistemos – šiltojo atmosferos fronto – priešakyje. Po plunksninių debesų slenkantys sluoksniniai ir atneša kritulių.

Meteorologų teigimu, nuo šiandienos uostamiestyje prognozuojamas atšalimas. Numatoma, kad likusią savaitės dalį ir savaitgalį dienomis oro temperatūra sieks 10–12, naktimis – 4–6 laipsniai šilumos. Numatomas ir trumpas lietus, išskyrus šeštadienį. Šią dieną bus debesuota.

Senovėje įvairios halo formos, kaip ir kiti gamtos reiškiniai, žadindavo žmonių vaizduotę. Šiam optiniam reiškiniui būdavo suteikiama magiškų savybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių