Grėsmę keliantys širšių ir vapsvų dūzgesiai

  • Teksto dydis:

Daugiabučių ir individualių namų gyventojai vis dar skundžiasi vapsvų ir širšių puolimu – dabar jos ėmė veržtis net į namus. Biologas Liutauras Grigaliūnas komentuoja, jog tokia padėtis yra visiškai natūrali.

„Dabar yra metas, kai šių geliančių vabzdžių kolonijos yra didžiausios, mūsų namuose, ant stalo, gausu obuolių, kriaušių, arbūzų ar kitų skanėstų, kuriuos taip pat mėgsta ir širšės. Vabzdžius traukia ir paliktų saldžių gėrimų ar alaus likučiai stiklinėse. Štai todėl šių vabzdžių gausu ir žmonių namuose. Žinoma, į namus įskridusius vabzdžius patariame atsargiai išvyti laukan, kadangi galime nepastebėję pagriebti vaisių ar kitą skanėstą, kuriuo jau vaišinasi vabzdys“, – perspėja biologas.

UAB „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė gyventojams, nuolat patiriantiems širšių išpuolius, pataria imtis tinkamų priemonių ir nerizikuoti savo sveikata.

„Jei pro langą per dieną įskrenda ne viena širšė, tikėtina, kad netoliese yra širšių lizdas. Siekiant išvengti nuolatinės kovos su šiais vabzdžiais ir baimės būti sugeltam, rekomenduojama kreiptis į ekspertus, kurie ras lizdą ir jį sunaikins“, – pataria vadovė.

Ekspertė perspėja patiems nejudinti vapsvų ar širšuolų lizdų, nekrapštyti plyšių, į kuriuos lenda vabzdžiai – toks elgesys tik dar labiau juos įerzins. Net ir nealergiškiems žmonėms širšės yra pavojingos – įgėlus į kaklą, liežuvį gali sutrikti kvėpavimo sistema. Vabzdžių įkandimams alergiškas žmogus nuo įgėlimų gali net mirti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių