Geras ženklas – gimsta vis daugiau nykstančių gyvūnų rūšių jauniklių

Nykstančių gyvūnų rūšių jauniklių gausėjimas – geros žinios ne tik gyvūnų mylėtojams, bet ir mokslininkams-tyrinėtojams, jau daug metų ieškantiems būdų pagelbėti retiems laukiniams gyvūnams.

Mažieji nykstančių gyvūnų jaunikliai – geras ir daug žadantis ženklas laukinių gyvūnų populiacijai. Jungtinių valstijų Nacionaliniame zoologijos sode Vašingtone gyvenančios pandos gyvenimą pastaruoju metu seka visas pasaulis.

Zoologijos sodas pirmadienį paviešino vaizdo įrašą, kuriame didžioji sodo panda Mei Xiang vaizduojama kartu su savo jaunikliu, kuris, kaip matyti, laikosi puikiai.

Tik gimę pandų jaunikliai būna itin maži, pliki ir akli. Vos matomas jų kailis dažniausiai būna baltas ir švelnus. Tačiau naujoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip šio jauniklio kailis ima keistis – ryškėja visoms gentainėms būdingos baltos ir juodos dėmės prie ausų, letenų bei dar vis užmerktų jauniklio akių.

Vaizdo įraše mažasis jauniklis taip pat papurtė galvą ir suurzgė, o tai laikoma pandų džiaugsmo ženklu. Zoologijos sodo prižiūrėtojai teigia, kad šis pandos jauniklis – sveikas ir aktyvus, per pastarąsias 72 valandas jis priaugo beveik 28 gramus. Mažasis sodo gyventojas dar vis neturi vardo, tradiciškai pandos jaunikliams vardai suteikiami sulaukus šimto dienų.

San Diego zoologijos sodą taip pat džiugina naujieji gyventojai – čia jau kurį laiką didžiausias lankytojų traukos objektas – penkių mėnesių begemotas Devis. Kovo mėnesį gimęs jauniklis San Diego zoologijos sodo svečiams jau pradeda demonstruoti savo pirmuosius plaukimo bei nardymo įgūdžius. Žinoma, stebint mamai, begemotei Funani, skaičiuojančiai jau trisdešimtus savo gyvenimo metus.

Jauniklių gausėjimas nykstančioms gyvūnų rūšims itin svarbus. Pavyzdžiui, žalieji jūros vėžliai, 37 metus esantys viena didžiausių nykstančių rūšių, ima sukti vis daugiau lizdų rezervate rytų Floridoje.

Vėžlių lizdų sukimo sezonas prasidėjo gegužės mėnesį, nuo tada Floridos pakrantėje žalieji vėžliai sukūrė jau daugiau nei 12 tūkstančių lizdų. Tai didžiausias lizdų skaičius nuo 1980-ųjų, kai imta sekti žaliųjų jūros vėžlių populiacijos pokyčius. Per naktį šie vėžliai sukurpia nuo 60 iki 80 naujų lizdų, tai leidžia spėti, kad lizdų skaičius gali išaugti iki 13 tūkstančių, kai spalio pradžioje baigsis lizdų sukimo sezonas.

Mokslininkai sako, kad žaliųjų jūros vėžlių skaičius išaugo dėl griežtesnių žūklės įstatymų ir didesnės rezervatų apsaugos. Floridos rytiniame krante esančiame laukinių gyvūnų rezervate savo lizdus sukuria apie trisdešimt procentų visų Amerikoje gyvenančių žaliųjų jūros vėžlių. Įprastai jie užauga beveik dviejų metrų ilgio ir sveria daugiau nei tris šimtus kilogramų. Žalieji vėžliai gyvena iki 80 metų, sulaukę dvidešimties grįžta į sausumą sukti lizdų.

Daugiau apie pastaruoju metu labiausiai pasaulį nudžiuginusius jauniklius žiūrėkite LRT televizijos laidos „Labas rytas, Lietuva“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių