Gandrai jau atsisveikina su Lietuva

Į šiltus kraštus jau patraukę gandrai tarsi informavo, jog ruduo šiemet bus ankstyvas, netruks užklupti ir žiema.

Senoliai rudens orus burdavo šv. Baltramiejaus dieną, kuri minima rugpjūčio 24-ąją. Protėviai sakydavo, kad jei gandrai iki Baltramiejaus išskrido, bus ankstyvas ruduo ir žiema.

"Mūsų gandrai savo lizdą paliko jau rugpjūčio 15 dieną ir daugiau nebegrįžo. Jų dabar laukiame tik kitų metų kovo pabaigoje", – teigė Ventės rago ornitologijos stoties direktorius Vytautas Jusys.

Jo teigimu, gandrai išskrido nei per anksti, nei per vėlai. Kasmet jie į pietus pradeda traukti rugpjūčio viduryje ir įprastai paskutinieji Lietuvą palieka iki rugsėjo pradžios.

"Rudeninė paukščių migracija šiemet prasidėjo birželio 16-ąją – 10 dienų vėliau nei pernai. Aišku, pirmieji išskrido varnėnai. Jie išsiperėjo vaikus ir paliko Lietuvą. Tai, jog varnėnai išskrido vėliau nei pernai, reiškia tik tai, kad pavasaris buvo vėlyvas, todėl paukščiai vėliau padėjo kiaušinius, išsiperėjo vaikus. Tačiau tai nereiškia, kad ir ruduo ateis vėliau, nes per vasarą meteorologinės sąlygos išsilygino", – aiškino V.Jusys.

Jis pabrėžė, jog paukščiai, apskritai, yra prasti sinoptikai ir jais negalima pasikliauti. "Sparnuočiai apie orus nieko nenusimano. Iš jų elgesio tikrai negalima numanyti, koks bus ruduo ar žiema. Paukščiai parskrenda, padeda kiaušinius, išsiperi vaikus, išmoko juos skraidyti ir išskrenda. Viskas. Toks gamtos dėsnis. Paukščiams vizų nereikia – jie skrenda ten, kur nori ir kada nori", – tvirtino ornitologas.

Šiuo metu traukti į pietus būriuojasi devynbalsės, pečialindos, nendrinukės, krakšlės, tilvikai. "Nei paukščiai, nei gamta nepokštauja – viskas vyksta pagal planą", – juokavo V.Jusys.

Kitą savaitę Ventės rago ornitologijos stotyje jau bus pakabintas didysis tinklas ir prasidės pats darbymetis – migruojančių paukščių, patekusių į tinklą, žiedavimas.

Per aštuonis šių metų mėnesius Ventės rago ornitologijos stotyje sužieduota 12,5 tūkst. paukščių, o rugsėjį ir spalį žiedus ant kojų ketinama užmauti 60 tūkst. sparnuočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių