Į gamtą kviečia kalėdinis paukščių stebėjimo maratonas

  • Teksto dydis:

Dešimtus metus iš eilės Lietuvos ornitologų draugija (LOD) visus neabejingus gamtai, o ypač paukščiams, kviečia dalyvauti kalėdiniame paukščių stebėjimo maratone. 

Šioje akcijoje kviečiami dalyvauti visi – tiek patyrę, tiek pradedantieji paukščių stebėtojai ar tiesiog žmonės, kurie myli paukščius. Tai puiki proga švenčių laikotarpiu ne tik pabūti kartu su artimaisiais, bet ir išeiti į gamtą, užfiksuoti besikeičiančios gamtos akimirkas.

Pagrindinė šių metų naujovė – maratonas pradedamas viena diena anksčiau, t.y. nuo gruodžio 24 d.

Maratono taisyklės

* Pagrindinis varžybų tikslas – pamatyti kuo daugiau skirtingų paukščių rūšių per šventinį laikotarpį, t.y. nuo gruodžio 24 d. (00:00) iki gruodžio 31 d. (24:00).

* Stebėjimų teritorija – visa Lietuva.

* Varžybos yra individualios, todėl jei paukščius stebi keli žmonės, tuomet kiekvienas stebėtojas paukščių rūšis registruojate atskirai. 

* Jei stebėjote įprastą tuo metų laiku paukščių rūšį, užtenka įrašo suvestinėje lentelėje. Jeigu stebėjimas įdomesnis ar neįprastas (vėlyva registracija, neįprastas žiemojimas, reta rūšis Lietuvoje ir pan.), tuomet reikia surašyti visus jų stebėjimo atvejus. Jei pastebėta labai reta rūšis, privaloma užpildyti specialią anketą ir kuo greičiau pateikti duomenis Lietuvos ornitofaunistinei komisijai (LOFK). Tik po LOFK patvirtinimo, rūšis bus įskaityta.

* Žuvę paukščiai nėra registruojami.

* Varžybas laimi tie, kuriems pavyksta pamatyti daugiausiai skirtingų paukščių rūšių.

Formos užpildymo rekomendacijos:

* Formos pavadinime esantį žodį „Pavardė“ reikia pakeisti į stebėtojo pavardę.

* Pildydami lentelę, tam skirtuose laukeliuose, reikia nurodyti savo vardą, pavardę, bendrą stebėtų rūšių skaičių, aplankytų savivaldybių skaičių.

* Datos laukelyje svarbu nurodyti stebėjimo datą formatu „Metai-mėnuo-diena“.

* Jeigu rūšių sąraše nėra stebėto paukščio, nurodykite stebėto paukščio rūšį tam skirtuose tuščiuose laukeliuose lentelės apačioje.

Patarimai dalyvaujantiems

* Keletą ar keliolika paukščių rūšių galima užregistruoti tiesiog bent vieną kitą valandą praleidus prie lesyklos.

* Norint užregistruoti kuo daugiau skirtingų rūšių, verta aplankyti kuo daugiau skirtingų paukščiams tinkamų buveinių (miškas, pieva, neužšalęs vandens telkinys ir t.t.)

* Lietuvos paukščių apibūdinimus galima rasti Lietuvos ornitologų draugijos svetainėje, o nuotraukų pasižiūrėti Lietuvos paukščių fotografų klubo svetainėje arba Lietuvos gamtos fotografų svetainėje (www.naturephoto.lt).

* Nepavykus apibūdinti paukščio, pagalbos pagalbos galima ieškoti Lietuvos ornitologų draugijos forume.

Daugiausiai skirtingų paukščių rūšių užregistravusių stebėtojų laukia prizai, kurie bus įteikti metinio LOD susirinkimo metu. Svarbu nepamiršti, kad tai gražiausių švenčių laikotarpis ir laiko su artimaisiais nevertėtų aukoti besivaikant retų ar labai retų paukščių rūšių.

Ir nesvarbu ar bus apvažiuota visa Lietuva, ar paukščiai stebimi tiesiog pro langą. Šis maratonas turėtų būti malonus laisvo nuo darbų ir šeimyninių rūpesčių laiko praleidimas!

Svarbu nepamiršti, kad kiekvienas maratono dalyvis turi užpildyti Lietuvos ornitologų draugijos svetainėje pateiktą formą ir iki sausio 6 d. atsiųsti el. paštu lod@birdlife.lt.


Šiame straipsnyje: paukščiaigamtastebėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių