„Gamtos inspektoriai“: garbūs Anykščių medžiotojai virto gamtos skriaudikais

  • Teksto dydis:

Kodėl sulaukę garbaus amžiaus, ilgamečiai patyrę medžiotojai meluoja pareigūnams? „Godumas ir naivus tikėjimas, jog nedori darbeliai liks nepastebėti“, – teigia Utenos regiono Aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspektoriai.

Kartu su jais naujos LRT televizijos laidos „Gamtos inspektoriai“ žurnalistai vyko į reidą. Jo metu pareigūnai gavo informacijos, jog viename iš Anykščių miestelio kiemų mėsinėjami slapta sumedžioti žvėrys. Įtarta, jog tuo užsiima brakonieriai. Apie šią veiklą pranešęs asmuo nurodė tikslų adresą ir piktadarių automobilio numerius. Paprastas planuotas reidas netrukus virsta neeiline operacija.

Pakeliui į medžioklės plotus inspektoriai pastebi nurodytą automobilį. Sustabdyti vyrai – Povilas ir Stanislovas – sako, jog grįžta iš medžioklės, kuri šiandien, deja, prasta buvo – nešaudė, nes tematė taurųjį elnią, kurio medžioti negalima.

Vyrai yra medžioklės klubo „Puntukas“ nariai, vienas iš jų – dar ir „prie valdžios“ – klubo valdybos narys. Medžioklius teko paleisti – visi dokumentai atrodo tvarkingi, šautuvai – savo vietose, medžiotojai blaivūs, žvėries bagažinėje nėra. Tačiau pareigūnams kyla įtarimų, kad medžiokliai pasakė ne visą tiesą.

Gyvosios gamtos inspektoriai skubiai vyksta į nurodytą sodybą ir įtarimai netrukus pasitvirtina – joje paslėptas ką tik nušautas stirnos patinas. Surengiama pasala. Netrukus sodybon įsuka jau matytas automobilis. Iš jo išlipę ką tik pareigūnams melavę medžiokliai rengiasi doroti žvėrį.

Su įkalčiais pričiupti vyrai ima teisintis, neva medžiojo pagal taisykles: iškart įvėrė specialią plombą, vadinamąją licenciją. Toks pasiaiškinimas pareigūnų neįtikina: medžioklės lape informacijos apie sumedžiotą stirniną nėra, o vadinamoji licencija – ne žvėries ausy, bet medžioklio kišenėje. Be to, netrukus paaiškėja ir kitos medžioklių gudrybės – suklastotas medžioklės lapas. „Nu tai kų padarysi, ne žmogų užmušiau“, – pareigūnams ima teisintis medžioklės klubo „Puntukas“ valdybos narys Povilas.

Įžūlus brakonieriais virtusių medžioklių melas baigiasi protokolu, šautuvo ir automobilio sulaikymu. Gresia tūkstantiniai nuostoliai – kokią baudą ir žalą gamtai turės atlyginti ilgamečiai medžioklės klubo „Puntukas“ nariai, anykštėnai Povilas ir Stanislovas, spręs teismas.

„Sunkiai suvokiami tokie medžiotojų veiksmai“ – teigia operacijai vadovavęs brakonierių siaubas, Utenos RAAD Gyvosios gamtos inspekcijos vadas Almantas Vaičiūnas.

Medžiotojai dažnai save vadina „gamtos mylėtojais“, tačiau Aplinkos apsaugos pareigūnai nuolat fiksuoja jų keistos „meilės“ padarinius – visų mūsų gamtai daromą milžinišką žalą. Vien per vienerius pastaruosius metus kiti medžioklės klubo „Puntukas“ šauliai už šiurkščius medžioklės pažeidimus buvo baudžiami net keturis kartus.

Kaip įkliuvo dar du – naujoje laidoje „Gamtos inspektoriai“ penktadienį, spalio 21 d., 19.05 val. per LRT televiziją. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia portretas
Kiek matau brakonieriauja tik medziotojai ir dar uzimantys tokias pareigas kad butu geda brakonieriaut. Bet gal jie nebeturi ka valgyti?

Bibas

Bibas portretas
Apie pati irgi Lietuva skambejo

Anonimas

Anonimas portretas
Nusišneki Petriuk...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių