Gamta krečia išdaigas

Lietuvos žiemos pastaruoju metu stebina neįprastais reiškiniais. Žuvinte dabar laikosi apie 1000 želmeninių ir baltakakčių žąsų, dar pastebimi perkūno oželiai, slankos. Prie Kauno žmonės jau rado žydinčias žibuokles. Suaktyvėjo ir į butus skrenda uodai.
Nepaisant to, specialistai sako, kad vadinti šių reiškinių anomalija dar nereikėtų.

“Jau kelinta iš eilės šilta žiema ir ypač – vėluojanti jų pradžia sukuria palankias sąlygas daugeliui gyvūnų ir augalų, - tvirtina Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius.- Labiausiai pastebimi tie, kurie gruodžio pradžioje žydi ar yra aktyvūs. Nors tokie atvejai nėra dažni, tačiau žmonės juos pastebi ir bando daryti išvadas, kad tai – anomalijos požymių turintys reiškiniai.”

Pasak S.Paltanavičiaus, anomalija, kaip išskirtinis, netipiškas rūšiai ar populiacijai reiškinys, yra gana retas dalykas. Anomalija galėtume vadinti per sausio mėnesio atlydžius lizdus pradėjusius krauti paukščius, užmegztus vaisius. Tačiau dabar stebimi aktyvūs augalai ir gyvūnai kol kas auga ir gyvena rudeniškoje aplinkoje, nes ryškios rudens pabaigos nebuvo.

Neišskridusios žąsys ir gulbės, pasak S.Paltanavičiaus, taip pat ne anomalija. Ir kiti vandens paukščiai Lietuvoje galėtų žiemoti, jeigu būtų atviri, neužšalę vandens telkiniai ir pakaktų maisto. Jų tikrose žiemavietėse Vakarų Europoje tokios žiemos ir būna. Beje, jeigu staiga užšaltų ežerai, žąsys per vieną parą galėtų pasiekti Vokietiją ar Olandiją ir ten tikriausiai liktų žiemoti.

Šiuo metu gamtoje galima rasti dar nuo rudens užsilikusius notrelių, bitkrėslių, našlaičių žiedus. Žydi kai kurie darželių augalai. O žibuoklės, pražydusios gruodį ar sausį, pasak žinovų, jokia retenybė. Jų teigimu, šie žiedai – augalų reakcija į palankias sąlygas. Tokie žiedai nebus lankomi vabzdžių, patiems augalams jie nėra biologinio ciklo, kurio metu užmezgamos sėklos, dalis. Daug svarbiau žinoti, kad šis anaiptol ne visuotinis reiškinys žalos augalams nepadaro – pavasarį gamtininkai tikisi gausaus ir vešlaus žydėjimo.


Šiame straipsnyje: gamtapokštai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių