Europoje uždraus gaudyti ungurius

Europos Komisija rengiasi nuo 2018 m. įvesti draudimą Baltijos jūroje, jos baseine ir visuose ES vandenyse gaudyti ungurius.

Šie gyvūnai daugelyje vandens telkinių baigia išnykti. Priėmus draudimą gaudyti ungurius, jų negalės sugauti ne tik žvejai verslininkai, bet ir žvejai mėgėjai. Jei ungurys netyčia paklius į tinklus, jį bus privaloma paleisti – kitaip grės didžiulės baudos.

Lietuvoje unguriai daugiausiai gaudomi Kuršių mariose. Žvejybą šiame telkinyje nuolat tiriantis ir žuvininkystės srityje jau per 30 m. dirbantis mokslininkas Arvydas Žvagždys prisimena, kad Lietuvos žvejai Kuršių mariose per metus sugaudavo maždaug po 100 tonų ungurių. Didžiausi ungurių laimikiai buvo nuo 1956 iki 1974 m.

Vien Lietuvos Kuršių marių žvejai sugaudavo per 100 tonų ungurių, o kartais ir 150 tonų. Išskirtiniai buvo 1963, 1964 ir 1967 metais, kai Lietuvos žvejų ungurių sugavimai siekė per metus beveik 250 tonų.

Kartu su Kaliningrado srities žvejais ungurių Kuršių mariose atskirais metais sugauta ir per 300 tonų, o 1966-aisiais ungurių laimikis pasiekė net 480 tonų.

Dabar ungurių ištekliai sumažėjo drastiškai. Pernai ir užpernai sugauti Kuršių marių ungurį buvo panašiai kaip laimėti loterijoje. Iš viso per metus visų Kuršių marių žvejų ungurių laimikis, įskaitant ir Kaliningrado sritį, siekia tik apie 800 kilogramų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geka

Geka portretas
Europoje uzdraus, o okupuoto Karaliauciaus srityje ivanas dergsis ir toliau?

ungurių tonos

ungurių tonos portretas
Tarybiniais metais Lietuvos ežeruose ūkiai augindavo ungurius. Pirkdavo ungurių mailių (kiek pamenu lyg iš Prancūzijos) ir mailių įleisdavo į ežerus. Užaugę unguriai iš ežerų migruodavo į Kuršių marias, todėl ten ir ungurių pagaudavo tonomis. Dabar niekas ungurių nebeveisia, bet tik gaudo.

pasvajoju

pasvajoju portretas
apie anuos,GERUS laikus,kai priez 50m per vestuves Klaipedoje,VIIIISIIII patiekalai ant sventinio stalo buvo TIK IS UNGURIU=rukytu,marinuotu,keptu,ivairiu misrainiu ir konservu is unguriu....Neringoj ar pavaziave uz Nidos ,uz bonka pas zvejus gaudavom KRUVA 700--900gr.sverianciu zaliu,rukytu unguriu!!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių