Ekspertai perspėja: pavasarį jūsų laukia sparnuotos negandos

  • Teksto dydis:

Sugrįžo pavasarį paukščiai: klega, čiulba, džiugina ausis ir akis. Deja, kai kurių sparnuotųjų kaimynystė ne vien malonumą teikia. Kenkėjų kontrolės ekspertai perspėja – susidūrimas su paukščiais gali baigtis liūdniau nei manome.

Ligų platintojai

Kai kurie paukščiai platina gausybę žmogaus sveikatai pavojingų užkratų. Miestuose dažniausiai sutinkami balandžiai – kvėpavimo sistemą pažeidžiančios ligos ornitozės pernešėjai. Paukščių tuberkuliozė, kuria taip pat užsikrečiama nuo paukščių, pažeidžia odą ir gleivines. Naminiai ir laukiniai paukščiai žmogui gali perduoti paukščių gripo virusą, kuris išlieka ir užsikrėtusių paukščių išmatose, užkrėstame vandenyje, taip pat gali būti įkvėptas su dulkėmis.

„Ornitoze užsikrečiama per užterštą orą ir vandenį, paukščių tuberkuliozės sukėlėjai vystosi paukščių išmatose. Tokios potencialiai žmogaus sveikatai pavojingos vietos būna paukščių pamėgtose būriavimosi, nakvojimo, maitinimosi vietose. Netvarkomos išmatų, plunksnų sankaupos viešose vietose prie prekybos centrų, biurų, parkų gali virsti infekciniais židiniais. Tokia situacija ne tik nemaloni ir pavojinga sveikatai, ji sukelia finansinių išlaidų už apterštų biurų valymą“, – paukščių keliamas negandas aptaria UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Nepageidaujami paukščiai kelia nerimą?

Lietuvoje sutinkamos apie 388 paukščių rūšys. Daugiausia problemų, žinoma, paukščiai kelia miestuose, kur kenkėjų kontrolės ekspertai ypač dažnai sulaukia skambučių dėl balandžių, kirų ir kt. sparnuočių, uzurpavusių palėpes, balkonus, stogus ir kitas vietas.

Pavasaris – poravimosi ir perėjimo metas, tad daugiabučių balkonuose lizdus suka balandžiai, po stogų atbrailomis kuriasi kregždės ir kiti paukščiai. Kuo daugiau tokių naujakurių, tuo greičiau, tikėtina, namuose gali atsirasti nariuotakojų kenkėjų, besiveisiančių paukščių lizduose: kraujamusių, kailiavabalių, kregždinių blakių, paukštinių erkučių ir kt. Daugumos žmonių mėgstamų kregždžių lizdai yra vieni labiausiai užkrėstų nariuotakojais parazitais. Gyventojus neramina ir nuo paukščių lankymosi vietų sklindanti smarvė, užteršta aplinka.

Naikinti negalima, bet kontroliuoti reikia

Lietuvos ir Europos Sąjungos įstatymai draudžia naikinti paukščius – visos laukinių paukščių rūšys yra saugomos.

„Labai apmaudu, bet gyventojai per mažai žino apie leistinas ir veiksmingas priemones kovoje su erzinančiais paukščiais, dažnai imamasi visiškai netinkamų metodų. Dažniausiai gyventojai ardo lizdus, stato spąstus. Nežinojimas leistinų paukščių kontrolės metodų neatleidžia nuo aplinkos apsaugos pareigūnų galimų baudų “, – pastebi L. Grigaliūnas.

Kad paukščiai netupėtų ant atbrailų, palangių ir plieno sijų, nelipdytų lizdų po atbrailomis galima tvirtinti spyglius, spyruoklinę vielą, tinklus. Agresyvius kirus atbaido speciali vietoje tinklų naudojama viela. Šios priemonės nežaloja paukščių, o tiesiog padaro tas vietas nepatogias paukščiams tupėti ar lipdyti lizdus.

Vienas svarbiausių prevencijos momentų – atvirus balkonus ir kitas vietas, kuriose galėtų apsigyventi arba maitintis paukščiai, periodiškai tvarkyti, o veiksmingiausia uždengti specialiu tinklu, kad paukščiai tiesiog negalėtų patekti į šias vietas. Paukščių būriai renkasi ir ten, kur išmetami maisto produktai (prie maisto prekių parduotuvių, maitinimo įstaigų ir kt.). Atviros šiukšlinės paukščiams lengvai pasiekiamos, todėl būtina ne tik kontroliuoti išmetamų atliekų kiekį, bet ir stengtis palaikyti švarą ir tvarką ten, kur paukščiai jau pamėgę rinktis.


Šiame straipsnyje: paukščiaipavasaris

NAUJAUSI KOMENTARAI

q

q portretas
nesvaikit....kad tik paukštis nepakenktų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių