Dviem vaikams teismas iki gyvos galvos uždraudė kalbėti apie skalūninių dujų gavybą

  • Teksto dydis:

Du mažamečiai vaikai Pensilvanijos valstijoje (JAV) iki gyvenimo pabaigos negalės kalbėti apie skalūninių dujų gavybą. Tokia buvo viena iš tarp vaikų tėvų ir „Range Resources“ naftos ir dujų kompanijos pasiekto susitarimo sąlygų. Pirmadienį paviešintas susitarimas dėl 750 tūkst. JAV dolerių (~1,95 mln. litų) išmokos Hallowichų šeimai mainais į tylos įžadus iššaukė aplinkosaugininkų bendruomenės ir kovotojų už žodžio laisvę pasipiktinimą, skelbia theguardian.com.

Sandoris, kuris buvo sudarytas dar 2011 metais, uždraudė Hallowichų vaikams – tuo metu dešimties metų berniukui ir vos septynerių sulaukusiai jo seseriai - kada nors kalbėti apie skalūnines dujas, jų išgavimą apskritai ir konkrečiai apie vieną iš produktyviausių Amerikoje Marcelo skalūnų telkinį (Marcellus Shale) rytinėje JAV pakrantėje. Hallowichų šeima apkaltino naftos ir dujų kompanijas sunaikinus jų dešimties akrų (~4 hektarų) ūkį Mount Pleasante, Pensilvanijoje ir sukėlus grėsmę jų vaikų sveikatai. Šeimos žemės ribojosi su nemažai industrinių gavybos įrenginių, įskaitant keturis dujų gręžinius, dujų suspaudimo stotis ir nuotekų rezervuarą. Iš pastarojo besisunkiantis nuodingas vanduo, pasak Hallowichų, užteršė jų vandentiekį ir sukėlė įvarius negalavimus: akių perštėjimą, gerklės ir galvos skausmus.

Tylos įžadai suaugusiems yra normalus reiškinys sandoriuose tarp dujų gavybos kompanijų ir Pensilvanijos skalūnų teritorijoje gyvenančių žmonių. Tačiau šiuo atveju besiteisiančios įmonės advokatas Jamesas Swetzas primygtinai reikalavo, jog draudimas kalbėti apie vykdomas operacijas būtų taikomas visiems šeimos nariams, įskaitant poros vaikus. Hallowichų advokatas Peteris Villari teismui teigė, kad per jo trisdešimties metų praktiką su tokia situacija jam teko susidurti pirmą kartą. Toks kompanijos reikalavimas sukėlė nuostabą ir bylos teisėjui.

Šeima teigė, jog jie sutiko su visomis susitarimo sąlygomis, nes norėjo persikelti gyventi toliau nuo dujų telkinių ir auginti savo vaikus sveikesnėje aplinkoje. Tačiau jie abejojo, kad jiems pavyks užtikrinti vaikų tylą. Vis tik vaikai mažamečiai, o šeima gyvena valstijoje, kurioje skalūninių dujų gavyba auga ypač greitai, taigi jų aplinkoje šia tema kalbama nemažai. Pasak vaikų tėvo Chriso Hallowicho, jie gali liepti vaikams nekalbėti tam tikromis temomis, tačiau šiems būnant vieniems su draugais, sukontroliuoti, ką jie sako ir ko ne, gali būti labai sunku.

Kovotojai prieš skalūninių dujų gavybą teigia, kad toks slaptumas padėjo naftos ir dujų gavybos pramonei išvengti griežtesnių aplinkos ir sveikatos apsaugos reguliavimų. Nutildžius gyventojus, palaidojami įvairūs įkalčiai įrodantys dujų gavybos sukeliamą vandens taršą ir sveikatos problemas. Nors jų advokatas teismo vykusio prieš dvejus metus metu siekė tylos įžadų sąlygą pritaikyti visai šeimai, kompanijos atstovai šiandien teigia, jog šis susitarimas vaikų neliečia. Jie taip pat tvirtina, kad nėra jokių įrodymų, jog šeima buvo vienaip ar kitaip paveikta dujų gavybos operacijų vykdytų greta jų namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaje

Vaje portretas
O kažin, gal ir mazuronis kokius įžadus yra davęs?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių