Griaudėjo – laukti šiltos žiemos?

Šios savaitės viduryje įpusės ruduo. Gyvensime laukdami būsimos žiemos, kurios ženklus jau rodo ir spalis. Pagal senolių pastebėjimus,  griaustinis spalį pranašauja šiltą žiemą, bet nederlingus metus.

Meteorologų duomenimis, žemiausia oro temperatūra spalio mėnesį – 19,5 laipsnio žemiau nulio – buvo užfiksuota 1956 m. spalio 31 d. Varėnoje. Aukščiausia – 26 laipsniai šilumos buvo 1985-aisiais spalio 5 d. Kybartuose.

Šilti spalio mėnesiai buvo 1926, 1942, 1966 m., o šalti – 1956, 1973, 1979, 1988, 1993 m.

Šlapi spalio mėnesiai, kai kritulių per mėnesį iškrisdavo dvigubai ir net daugiau nei įprasta, buvo 1974, 1980, 1997 m.

Senoliai pagal kai kuriuos gamtoje pastebėtus ženklus spalio mėnesį spėdavo, koks oras laukia žiemą. Sakydavo, jei spalį ima snigti ir yra šalta – sausis bus gražus, jei spalis miglotas – žiemą gausiai snigs.

Jei daug riešutų ir mažai grybų – bus gili ir rūsti žiema. Klevai auksu pasidabino – už mėnesio lauk darganų ir šalčių. Jei rudens lapai ant medžių užšąla – bus blogi metai. Prieš šlapią žiemą skruzdėlynai smailūs, o prieš šaltą – platūs. Jei žvirbliai spiečiasi aplink namus, oras atšals. Samanos žaliuoja – laukite šlapdribos.

Įdomu tai, kad sekmadienio rytą žaibavo ir griaudėjo visoje Vakarų Lietuvos pakrantėje, o griaustinis spalį, anot senolių pastebėjimų, pranašauja šiltą žiemą, bet, deja, nederlingus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taisonas

Taisonas portretas
Žiema bus be sniego,kaip visada.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių