Beržas su spygliais užminė mįslę

Internete plintantis vaizdelis, kuriame užfiksuotas keistas augalas, sukėlė gamtos brangintojų nuostabą. Medis, kurio kamienas primena beržą, turi pušies vainiką, o ant šakų matyti spygliai ir kankorėžiai.

Pažėrė versijų

Net specialistai negali apsispręsti – beržas tai ar pušis, o gal koks nors hibridas. Socialinio tinklalapio "Facebook" vartotojai pabėrė savo versijų – beržas, kėnis, kedras, maumedis, kiparisas.

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis mano, kad tai galėtų būti pocūgė.

"Dabar yra visokių hibridų. Tačiau norint tiksliai nustatyti, koks tai medis, reikėtų pamatyti jį gyvai", – tikino ekologas.

Paaiškėjo, kad minėtą augalą savo miške aptiko Albinas Kiršis. Vyras prisipažino, kad jo akį "keistuolis" patraukė kaipmat.

"Prie sodybos turiu 7 hektarus miško. Daugiau tokių įdomių medžių nepastebėjau. Tiesa, rodos, toks pats antras, tik kiek mažesnis medelis auga beveik visai šalia šio neįprasto. Neaišku, iš kur jis atsirado. Aš jo tikrai nesodinau. Bet labai įdomu, nes išvydęs beržo kamieną tikėjausi pamatyti ir beržo šakas", – kalbėjo vyras.

A.Kiršio miškas yra Kauno rajone, Vilkijos seniūnijoje, netoli Nemuno slėnio.

Tačiau dendrologai pasiryžę nuvažiuoti ne vieną šimtą kilometrų, kad apžiūrėtų keistą medį.

Išaugo hibridas?

Molėtiškis selekcininkas Arūnas Bagdonas tikino, kad net iki Druskininkų nusigautų, kad patenkintų smalsumą.

"Labai sudomino filmukas, gaila, kad vaizdelyje nematyti pumpurų. Vaizdo kokybė gana prasta, tačiau iš to, ką pamačiau, spėju, kad tai pocūgė. Buvo matyti kankorėžiai. Bet įdomu tai, kad šio medžio kamieno žievė yra visiškai kitokia nei pocūgės. Smalsu, kas šalia šio medžio auga, nes žievė panaši į kėnio", – mintimis dalijosi selekcininkas.

A.Bagdonas spėja, kad medžio žievė pakito ne tik dėl augimvietės ypatumų.

"Galėjo susikryžminti augalas, ir išėjo hibridas. Reikėtų nuvažiuoti ir apžiūrėti medį arba bent jau pamatyti pumpurą", – kalbėjo selekcininkas.

A.Kiršis aiškino, kad šio medžio kankorėžiai yra nedideli, o jų forma – ypatinga.

"Lyg gėlės žiedas prasiskleidęs. Labai gražūs kankorėžiai. Bet ne tokie, kaip pušies ar eglės", – tikino miško savininkas.

Krečia pokštus

A.Bagdonas aiškino, kad Lietuvos miškuose galima rasti net pušies ir eglės hibridų.

"Gamta iškrečia pokštų", – juokėsi A.Bagdonas.

Pajūrio regioninio parko ekologas tikino, kad ir pajūryje galima rasti įvairių įdomybių.

"Prie jūros smėlyje, už parko ribos, auga mažyčiai ąžuolai, kurie primena bonsus. Jie smėlyje skursta, todėl yra tokie nedidukai. Esu matęs ir vienas kitą apsivijusį pušį bei beržą", – kalbėjo E.Paplauskis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Va tai bent

Va tai bent portretas
Ar bėga sula? Reikia šį augalą pavadinti atradėjo vardu, prisirinkti konkorėžių ir pardavinėti sėklas. Bus nauda (sula) ir vardo pagarsinimas. Sėkmės!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių