Bandyti spėti orus iš paukščių elgesio galima, bet nepatikima

  • Teksto dydis:

Kregždėmis, kikiliais ar strazdais prognozuojant orus, tikėti galima, tačiau šių paukščių prognozės – trumpalaikės, sako gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Nuo seno senoliai sakydavo, kad nešvarūs gandrai ar pažeme lakstančios kregždės pranašauja lietų. „Žmonės taip sako, bet tai – graži tautosaka, kurios, kaip ir panašių ženklų, yra daug“, – tikina S. Paltanavičius

Gamtininkas atkreipia dėmesį, kad murzini gandrai gali būti dėl kelių priežasčių – kad ir dėl to, jog senokai lijo.

„Dažniausiai tokie murzini būna suaugę paukščiai, kai jiems tenka nemažai dirbti. Šiuo metu lizduose yra 3–4 jaunikliai, kurie yra labai valgūs, gandrų apetitas – labai didelis. Tad paukščiai daug dirba, braido purve, po arimus, tuo pačiu ir pluksnos labai susitepa“, – paaiškina gamtininkas.

Anot S. Paltanavičiaus, kai tik jaunikliai išskris iš lizdų, gandrai pradės rūpintis savo pluksnomis, valytis. „Tada jie skrenda prie vandens, prausiasi, taško vandenį. O šiuo metu gandrai užsiėmę“, – priduria S. Paltanavičius.

Tuo metu pažeme lakstančiomis kregždėmis, anot gamtininko, tikėti galima, tačiau jų prognozės – artimos ir trumpalaikės.

„Jų prognozavimas štai koks: kai slėgis didėja, tai ir vabzdžiai neskraido aukštai ore, o prie pat žemės. Būna, kad eini per pievą ir baidai vabzdžius nuo kojų. Prie pat žolės nardo ir kregždės, nes maisto aukščiau negali nutverti“, – sako pašnekovas.

Anot gamtininko, prieš lietų pasikeičia ir volungės garsas. „Kikilis valandą prieš lietų taip pat visai kitaip skamba. Gali būti, kad tiesiog girdime jį kitaip, nes oro tankumas pasikeičia“, – svarsto S. Paltanavičius.

Visgi specialistas dar kartą pakartoja, kad šių paukščių prognozės – trumpalaikės, iš jų negalima spręsti, kas bus ryt ar poryt.

„Paukščiai gyvena ne tam, kad pranašautų orus. Tai, ką mes vadiname pranašavimu, yra reakcija į greitai būsiantį pasikeitimą, o kas bus ryt poryt – jiems nelabai ir svarbu“, –  aiškina S. Paltanavičius.


Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, liepos 12–13 d. Lietuvoje numatomi lietingi orai, kai kur griaudės perkūnija. Naktys šaltos nebus, dienomis vyraus 20–24 laipsnių šiluma.


Šiame straipsnyje: oraiorų prognozėpaukščiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių