Baltijoje – žuvų akustiniai tyrimai

Lietuvos žuvininkystės specialistai kartu su mokslininkais iš Norvegijos Baltijos jūros Lietuvos išskirtinėje zonoje tyrė strimelių ir bretlingių išteklius.

Tirtos populiarios žuvys

Tyrimai Lietuvos išskirtinėje zonoje buvo vykdomi mokslinių tyrimų laivu „Darius“, kuris priklauso Žuvininkystės tarnybos Žuvininkystės tyrimų ir mokslo skyriui. Šio skyriaus dalis yra ir Kopgalio žuvininkystės tyrimų laboratorija.

Buvo atliekami strimelių ir bretlingių kiekio tyrimai. Šios žuvys pastaraisiais metais tapo ypač pageidautinos. Dėl jų kvotų vyksta nuolatiniai ginčai tarp Baltijos jūros žvejybos bendrovių.

Spalio mėnesį strimelių ir bretlingių išteklių tyrimai vienu metu buvo atliekami daugelyje Baltijos jūros regiono šalių. Šių tyrimų rezultatai analizuojami Tarptautinėje jūrų tyrinėjimų taryboje. Rezultatai turi įtakos nustatant tolesnių metų šių žuvų žvejybos kvotas.

Ieškojo žuvų santalkų

Tyrimų metu jūroje buvo naudojama laive „darius“ sumontuota akustinė žuvų santalkų nustatymo įranga „Simrad EK 60“.

Reiso metu kiekviename žvejybos kvadrate (40H0 ir 40G9) buvo atliekami mažiausiai du tralavimai naudojant iš polipropileno pagamintą pelaginį tralą.

Iš viso buvo atlikti 6 tralavimai ir specialiu zondu skirtinguose Lietuvos išskirtinės ekonominės zonos taškuose registruoti vandens hidrocheminiai parametrai - vandens temperatūra, druskingumas ir ištirpusio deguonies kiekis skirtingame gylyje.

Pagal gautas echogramas nustatomi žuvų santalkų dydžiai, kurie vėliau perskaičiuojami pagal specialią metodiką į gausumo ir biomasės indeksus, o rūšinė tokių santalkų sudėtis nustatoma traluojant ir analizuojant žuvų laimikius.

Atliks išsamius tyrimus

Mokslinio reiso metu buvo testuojama tralo, tralo parametrų ir žuvų stebėjimo akustinė įranga „Scanmar“ Baltijos jūros sąlygomis. Tai yra specialūs tralo davikliai, kurie montuojami ant tinklo kiekvieno tralavimo metu.

Dalis sugautų žuvų mėginių tyrimų buvo atlikta laivo laboratorijoje – žuvys buvo pasvertos, išmatuotos, surūšiuotos pagal ilgio grupes. Pagal nustatytą metodiką išsamesni tyrimai bus atliekami Žuvininkystės tyrimų ir mokslo skyriaus laboratorijoje Kopgalyje.

Tyrimų informacija po galutinio jų apdorojimo yra skelbiama Tarptautinės jūrų tyrinėjimų tarybos duomenų bazėje. Visų Baltijos jūros tyrimų rezultatai bus pristatyti 2017 m. vyksiančios Tarptautinės jūrų tyrinėjimų tarybos ekspertų Baltijos žuvų tyrimų grupės susirinkime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių