Aplinkosaugininkai: spanguoliauti – dar ne laikas

  • Teksto dydis:

Nors šių metų vasara prasidėjo labai anksti ir augalų vegetacijos nestabdė šalnos ir sausros, tačiau uogos bei vaisiai noksta, grybai auga kaip kasmet – tradiciniu laiku. Iki spanguoliavimo pradžios dar liko ne mažiau kaip 2 savaitės, o brukniavimo sezonas pačiame įkarštyje. Šiemet bruknių labai gausu, todėl jų tikrai užteks žmonėms ir gamtai, teigia Aplinkos ministerija.

Aplinkosaugininkai sulaukia prašymų paaiškinti apie uogų, ypač bruknių ir spanguolių, rinkimo terminus, taip pat siūlymų nustatyti šių uogų rinkimo sezono pradžią.

„Tokie terminai kažkada buvo nustatomi, tačiau jie negalėjo paveikti nei gamtos išteklių apsaugos, nei racionalaus jų naudojimo, neleido vystytis žmonių sąmoningumui ir teisingam požiūriui į gamtos išteklius. Žalios, neprinokusios uogos nerenkamos, nes jos neturi jokios vertės. Bruknės parausta ne anksčiau kaip rugpjūčio pirmąją dekadą, pietų Lietuvoje spanguoles galima rinkti (tada jos jau paraudusios) maždaug nuo rugsėjo vidurio. Rytų ir Šiaurės Lietuvoje šie terminai gali šiek tiek skirtis. Uogų rinkimo termino pradžios nustatymas būtų sudėtingas dėl šių fenologinių skirtumų, be to – mes atimtume teisę žmonėms rinktis ir patiems spręsti, kokio produkto jie nori: sveiko ir žalingo sveikatai. Tą patį turėtų inicijuoti ir gamtos išteklius superkantys verslininkai: nesupirkti žalių, neteisėtais būdais („šukomis“) surinktų uogų,“ – sakė Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Selemonas Paltanavičius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių